Liga prvaka
30

Šišmiši šokirali Kopljanike: Ajax u Evropskoj ligi, Valencija i Chelsea idu dalje

F. Z.
Ajax - Valencia (Foto: EPA-EFE)
Ajax - Valencia (Foto: EPA-EFE)
Valencija i Chelsea igrat će u osmini finala Lige prvaka, dok će Ajax takmičenje nastaviti u Evropskoj ligi. Valencija je u posljednjem kolu slavila na gostovanju u Amsterdamu rezultatom 1:0, dok je Chelsea bio bolji od Lillea s 2:1.

Ajax je u Amsterdamu dočekao Valenciju. Domaćim je bio potreban remi da izbore mjesto među 16 najboljih ekipa u Evropi. Bolje je Ajax otvorio utakmicu. Prijetio je Dušan Tadić u osmoj minuti susreta, ali nije bio precizan. Valencija je do vodstva došla preko Rodriga u 24. minuti susreta. Odlično je primio loptu u šesnaestercu domaćih i poslao loptu u rašlje gola Kopljanika.

Do kraja prvog poluvremena vidjeli smo po jednu priliku na obje strane. Prvo je pokušao Edson Alvarez, ali je odbrana Valencije otklonila opasnost. Na drugoj strani terena opet je Rodrigo u prilici, ali je Onana odlično intervenisao.

Prvu priliku u nastavku ponovo je imao Rodrigo, ali je njegov udarac u 55. minuti susreta završio pored stative gola Valencije. Domaćin je prijetio preko Hakima Ziyecha, ali je Marokanac propustio fantastičnu priliku. Samo par minuta kasnije pokušao je Noa Lang, ali nogometaši Ajaxa opet nisu bili precizni. Ostalo je do kraja 1:0 za goste iz Valencije.

U drugom susretu ove grupe Chelsea je na svom terenu dočekao Lille. Prijetili su Plavci od samog početka. Pokušavali su Emerson, Pulišić i Kante, ali nisu bili precizni. Domaćin je do vodstva došao u 19. minuti susreta, a strijelac je bio Tammy Abraham nakon asistencije Williana. U 35. minuti susreta bilo je 2:0. Najviši u šesnaestercu Francuza bio je Cesar Azpilicueta.

U nastavku susreta dvije odlične prilike imao je Chelsea, ali Willian nije bio precizan. Lille je smanjio golom bivšeg nogometaša Chelseaja. Strijelac je bio Loic Remy nakon asistencije Jonthana Bambe. Ostalo je do kraja 2:1 za Chelsea.

Valencija će u osminu finala Lige prvaka s pozicije broj jedan, dok će kao drugoplasirani dalje Chelsea. Ajax će takmičenje nastaviti u Evropskoj ligi.

Tabela:

  <iframe id="sofa-standings-embed-1469-23766" width="100%" height="373px!important" class="lazyload" data-src="https://www.sofascore.com/hr/turnir/1469/23766/tablica/tablice/ugradi" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>