Nogomet
10

Široki Brijeg slavio u Zenici golom Menala, tri igrača Čelika "pocrvenila"

Piše: Edin Isanović
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Široki Brijeg je pobijedio Čelik u Zenici u okviru 5. kola Premijer lige BiH minimalnim rezultatom 1:0. Gol odluke postigao je Luka Menalo u 84. minuti. Tim sa Bilinog Polja igrao je posljednjih pola sata s igračem manje jer je Anes Haurdić dobio crveni karton. U sudijskoj nadoknadi po crveni karton dobili su Pezer i Salčinović. Tim iz Zenice ostao je sa sedam igrača u polju u posljednjoj minuti.

Nakon uvodnih minuta i početnog ispitivanja snaga prvo prijete gosti sa Pecare. Brekalo je u 16. minuti postigao pogodak, ali je poništen zbog ofsajda.

Nakon toga je uslijedio period u kojem se najviše igralo između dva šesnaesterca. Igrao se 32. minut kada je Marković, nakon centaršuta Brkovića, isprobao svoj udarac. Ipak, lopta odlazi preko gola.

Pred kraj prvog poluvremena zabilježena je i jedna sporna situacija. Brković je pobjegao svom pratiocu, Bralić ga je oborio na vrhu šesnaesterca, ali sudija Grbić nije signalizirao faul.

Menalo je u 42. minuti uspio da izbori prostor za udarac, ali nije bio precizan. Dvije minute poslije Hećo je oduzeo loptu Braliću. Šutira pored gola. Na odmor se otišlo kod rezultata 0:0.

Nešto ofanzivnije u drugom polovremenu krenuli su igrači tima sa Pecare. U 58. minuti Baraban je bio u dobroj prilici, ali je izblokiran. Igrao se 60. minut kada je Anes Haurdić dobio direktan crveni karton. S leđa je srušio Ćorića, a sudija Grbić pokazao mu je put u svlačionicu.

Ivanković u 65. minuti sa vrha šesnaesterca šutira preko gola. Dvije minute poslije nakon kontranapada šutira Pezer, a Soldo odbija loptu u korner.

Menalo je isprobao svoj udarac u 72. minut. Nije bio precizan. Nekoliko trenutaka poslije Krstanović puca preko gola. Igrao se 80. minut kada su Brković i Popović izveli sjajnu kontru. Kapiten Čelika šurira, ali Soldo brani.

Bedem Čelika nije izdržao napad u 84. minuti. Krstanović je centrirao, a Menalo je matirao golmana Čelika za 0:1. Rezultat se do kraja meča nije mijenjao. Izabranici Branka Karačića došli su do prve pobjede u sezoni i sada imaju 6 bodova. Čelik ostaje na 4 osvojena boda.