Nakon meča Želje i Igmana
156

Sindikat stao u Cocalićevu zaštitu i zatražio odstranjivanje sudije Topalovića iz bh. nogometa

E. B.
Edin Cocalić (Foto: Damir Hajdarbašić/www.fkz.ba)
Edin Cocalić (Foto: Damir Hajdarbašić/www.fkz.ba)
Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH je stao u zaštitu kapitena željezničara Edina Cocalića koji je nakon utakmice protiv Igmana dobio crveni karton jer se želio obračunati sa sudijom Sabrijom Topalovićem.

Topalović je u obrazloženju crvenog kartona naveo da mu je Cocalić "psovao majku više puta", a iskusni štoper je poručio da je tokom utakmice sudija psovao igračima Željezničara.

"Sudija, koji bi trebao da bude glas razuma i pravde na terenu u više navrata tokom utakmice psovkama i provokacijama vrijeđao je moje saigrače i mene. Ponižavanje igrača od strane sudije nisam nigdje vidio, niti doživio. Žao mi je što sam odgovorio istim jezikom dotičnog i ne bježim od odgovornosti, ali se nadam da će ovakvi likovi za dobrobit našeg sporta i mladih fudbalera koji stasavaju širom Bosne i Hercegovine biti uklonjeni iz našeg fudbala", napisao je Cocalić na Instagramu.

Sindikat je stao u zaštitu Cocalića, te traži odstranjivanje sudije Topalovića iz bh. nogometa.

"S obzirom na to da je riječ o besprijekornom profesionalcu, s bogatom internacionalnom i reprezentativnom karijerom, Sindikat ovim putem želi stati u zaštitu Edina Cocalića. Pozivamo takmičarsku komisiju NS BiH, te disciplinske organe da ispitaju sve okolnosti koje su dovele do odluke sudije Topalovića. Također, zahtijevamo da se detaljno istražni ponašanje sudije na utakmici.

Jasno je da nijedan akter fudbalske utakmice ne smije upućivati uvrede bilo kome, po bilo kojoj osnovi. Oni trebaju biti primjer drugima, ali i mlađima, kao sportisti i radnici u sportu.

Ipak, svjedoci smo da sudije i službena lica sve češće postaju 'glavne zvijezde' naših utakmica zbog svojih loših izvedbi, međutim vrijeđanje igrača od strane sudije prelazi svaku granicu.

Zahtijevamo da se takvo ponašanje, ako se ispostavi tačnim, a što je jednostavno istražiti s obzirom na veliki broj direktnih svjedoka, kazni i rezultira trajnim odstranjivanjem sudije Topalovića s fudbalskih terena", navodi se u saopćenju Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH.