Formacija 5-5-0
101

Simeoneova brutalna odbrana i bunker kakav niste vidjeli: Prvi put u životu se susrećem s ovim

K. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Ekipa Manchester Cityja pobijedila je Atletico Madrid rezultatom 1:0 u prvom meču četvrtfinala Lige prvaka, no način na koji su gosti iz Španije igrali u ovom susretu iznenadio je čak i strijelca jedinog pogotka Kevina De Bruynea.

Manchester City je tokom svih 90 minuta u potpunosti dominirao u posjedu lopte, dok se Atletico Madrid isključivo branio i igrao u dubokoj defanzivnoj zoni. U pojedinim trenucima utakmice igrali su bez napadača, a na terenu su stajali u dva bloka - pet igrača u odbrani i pet ispred njih.

"Ekipe igraju vrlo defanzivno protiv nas, ali sam večeras prvi put vidio da ekipa igra u formaciji 5-5-0 i to bez napadača", rekao je De Bruyne.

Iz takve, za mnoge nepopularne igre, Atletico Madrid nije šutirao prema golu golmana Manchester Cityja Edersona i to se prvi put dogodilo u eri Diega Simeonea (u njegovih 570 utakmica na klupi), a koji je madridski klub preuzeo u decembru 2011. godine.

Guardiola je nakon meča rekao da je očekivao kako će Atletico Madrid igrati u formaciji 3-5-2 i da ga je iznenadilo kada je vidio da igraju 5-5-0 formaciju.

[TWITTER]1511429436222377989[/TWITTER]

"To je nešto što je kroz historiju uvijek bilo teško napasti, pa tako i na ovoj utakmici. Nije bilo prostora, bilo je teško napadati i trebalo nam je puno strpljenja. Rekao sam igračima da radimo dobro i da ćemo biti nagrađeni, a to se desilo u drugom poluvremenu. Ništa drugačije neće biti ni u Madridu", rekao je Guardiola.

[TWITTER]1511431192767303680[/TWITTER]

Jedini gol za Manchester City, podsjećamo, postigao je Kevin De Bruyne na asistenciju Fodena.