Nogomet
31

Shonfield: Džeko jeste opasan, ali Irci moraju obuzdati vezni red BiH

Klix.ba
Edin Džeko (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Edin Džeko (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sportski novinar i kolumnista David Shonfield pisao je za Irish Examiner o reprezentaciji BiH i predstojećim utakmicama protiv Irske koje se igraju 13. i 16. novembra u okviru baraža kvalifikacija za Euro.

"Zaustavite Edina Džeku i zaustavili ste reprezentaciju BiH. To je tako u teoriji. Ali to je, kao sa svakom teorijom, samo dio jedne priče", počinje u svojoj analizi Shonfield.

Ističe da Džeko nije imao dobar početak sezone u Romi i da je sam nezadovoljan svojim učinkom.

"Ipak, njegovo zalaganje i učinak ne mogu se mjeriti postignutim golovima. On napravi prostor za svoje saigrače i asistira im. Dobro sarađuje sa svojim saigračem iz reprezentacije Miralemom Pjanićem koji je ključni igrač za Romu, a odnedavno i jedan od zamjenika kapitena", piše Shonfield te dodaje:

"U reprezentaciji BiH Pjanić donosi vještinu, a Lulić zalaganje. Lulićeva snaga i spremnost su ključni za reprezentaciju BiH, ali mana mu je što za protvnika ostavlja prostora u odbrani".

Shonfield napominje da Ibišević i Begović imaju posebno mjesto u srcima navijača BiH, jer su odabrali da igraju za BiH iako su mogli igrati za druge reprezentacije.

Važan faktor u prvoj utakmici baraža u Zenici prema njegovom mišljenju bit će navijači BiH.

"Da bi Irci prošli dalje moraju zaustaviti Džeku, ali prije svega, moraju obuzdati vezni red BiH", zaključio je Shonfield.