Nogomet
43

Semir Štilić u životnoj formi: Ponude dobijam sa svih strana

Anadolija
Semir Štilić je, ako ne najbolji, onda jedan od pet najboljih fudbalera ove sezone u poljskom nacionalnom šampionatu. Bosanac koji je očarao Poljake odlično igra u dresu Wisle iz Krakova za koju je u tekućem šampionatu dao šest golova i ubilježio pet asistencija.
Semir Štilić
Semir Štilić
"Dobro mi ide, šest golova i pet asistencija. Sigurno je ovo jedna od mojih najboljih sezona. Samo da me povrede zaobiđu i da nastavim u ovom ritmu", u razgovoru za Anadolu Agency (AA) svoju životnu formu prokomentarisao je uvijek skromni Štilić, a na pitanje da li je dobijao određene ponude za promjenu kluba posljednjih mjeseci, odgovorio je:

"Zovu me sa svih strana i nude mi angažmane. Zato i kažem samo da me povrede zaobiđu. Normalno je da želim dodatno napredovati i otići u još veći klub. No, sada samo mislim o Wisli sa kojom imam ugovor do kraja sezone. Šta će biti u budućnosti nezahvalno je govoriti".

Pasoš Poljske i Željina djeca

Wisla je poslije 12. kola na četvrtoj poziciji tabele poljskog društva najboljih sa dva boda zaostatka iza vodećih Legie Varšava, Jagiellonie i Slaska poravnatih na vrhu, a koji su sakupili po 23 boda.    

"Wisla je takav klub u poljskim okvirima da svake sezone mora ići na titulu. Ipak, trenutno je Legija ispred svih. Imaju najraznovrsniji fond kvalitetnih igrača, odnosno najširi igrački kadar. Naš cilj je plasman u Evropu, ali se ne odričemo i titule prvaka. To će umnogome zavisiti od kartona i povreda u dugoj sezoni. Ukoliko budemo imali i malo sreće daj Bože da budemo šampioni", rekao je Štilić.

Pošto je pet godina u Poljskoj pokrenuo je proceduru dobijanja državljanstva ove zemlje. Ne, kako su neki tvrdili da bi promijenio i reprezentaciju.

"Nema to veze sa reprezentacijom. Pasoš Poljske mi treba zbog nekih drugih stvari u klupskoj karijeri jer je Poljska članica Evropske unije. Primjerice, zbog kvote stranaca u klubovima u EU sa poljskim pasošem ne bih bio treniran kao igrač iz inostranstva i lakše bi mogao ostvariti eventualni transfer", pričao je Štilić.

Međutim, mediji u Poljskoj nerijetko su govorili kako bi njihovom nacionalnom timu dobro došao organizator igre poput Štilića. Čak su i iz stručnog štaba reprezentacije Poljske govorili "da ranije nije igrao za BiH računali bi na njega". O tome da li bi on prihvatio poziv Poljaka ili bi i dalje njegov prvi izbor bila Bosna i Hercegovina, za koju ne igra posljednjih godina, Štilić je kratko kazao:

"Izvinite, ali moj stav je da ne komentarišem reprezentaciju BiH. Ovdje mi je lijepo, ljudi me cijene, ove sezone super mi sve ide. Zaista, pokušajte me shvatiti, ne želim pričati o reprezentaciji".

Bez obzira na sve prati utakmice i rezultate reprezentacije BiH, ali i svog matičnog kluba, Željezničara iz Sarajeva.

"Raduje me da ove sezone za Želju igra mnogo mladih igrača, Željine djece. Nadam se da će doći do titule. Gdje god igrao i šta god radio uvijek ću biti Željino dijete i Željin navijač", istakao je Štilić.

Najbolji trener i savjetnik otac Ismet

Kada je počinjao karijeru volio je posebno gledati utakmice u kojima su igrali Italijani Francesco Totti i Alessandro Del Piero, kao i Francuz Zinedine Zidane.

"Nisam nikada imao nekog uzora, ali njihov stil i način igranja posebno sam volio", kazao je Štilić.

Prije nekoliko mjeseci Ljubinko Drulović, bivši v.d. selektora Srbije i svojevremeno saigrač u Portugalu i dobar prijatelj Semirovog oca Ismeta za AA naglasio je "da je Štilić junior nadmašio seniora".

"Moj otac bio je defanzivni vezni igrač, a ja igram ofenzivnije. Vjerovatno je i zbog toga Ljubinko rekao da sam bolji od oca. I moj otac voli reći da sam ga nadmašio, ali ono što je prava istina je da je on moj najbolji trener i savjetnik", zaključio je Semir Štilić.