Nogomet
1

Seedorf objavio kraj igračke karijere: Postat ću trener Milana

Totalsport
Clarence Seedorf (Foto: AFP)
Clarence Seedorf (Foto: AFP)
Clarence Seedorf objavio je u 38. godini kraj igračke karijere, kako bi mogao preuzeti dužnost trenera Milana. Sam je objavio da je dogovorio saradnju s klubom u kojem je igrao od 2002. do 2012. godine.

Nakon deset godina provedenih na San Siru, Seedorf se kao igrač skrasio u Botafogu. Povratak u Milan, ovoga puta u ulozi trenera, ubrzao je njegovu odluku o vješanju kopački o klin.

"Želim vam objaviti odluku o završetku igračke karijere nakon 22 godine", rekao je Holanđanin novinarima u Brazilu, te nastavio.

"Bila je to teška odluka, ali zadovoljan sam sa ostvarenjima u karijeri. Drago mi je da u Botafogu ostavljam ekipu koja se kvalificirala u Copa Libertadores. Ekipa je napredovala, posebno u smislu mentaliteta i timskog duha. Nažalost, karijera nogometaša ne može trajati vječno.

Iskustvo u posljednjih godinu i po dana pomoći će mi u mom sljedećem koraku, preuzimanju dužnosti trenera Milana. Volim izazove, a vođenje Milana bit će definitivno veliki izazov za mene", veli Seedorf.

Milan je u ponedjeljak ujutro objavio da je prekinuo saradnju s dosadašnjim trenerom Massimilianom Allegrijem. Večer prije Milan je izgubio novu prvenstvenu utakmicu: unatoč vodstvu 2-0 Rossoneri su pali kod novog prvoligaša Sassuola (4-3). Na tabeli Milan drži tek 11. mjesto, s 30 bodova manje od vodećeg Juventusa.

"Otkaz Allegriju je bio ključni element u mom donošenju odluke o završetku igračke karijere. Poziv iz Milana je stigao u ponedjeljak. Imao sam tešku noć, ali odlučio sam prihvatiti ponudu Milana. Vrlo sam sretan zbog pružene prilike i pun sam motiva", zaključio je Seedorf.