Nogomet
37

Sarajevo želi peti trofej Kupa BiH na simboličan datum, Zeničani se ne predaju

Piše: Edin Isanović
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sarajevo i Čelik će danas na Koševu odigrati uzvratnu utakmicu finala Kupa BiH nakon što se meč zbog vanredne situacije u državi dva puta odgađao. Bordo tim ima prednost iz Zenice od 2:0, ali na najvećem bh. stadionu žele potvrditi trijumf i doći do petog naslova Kupa BiH u svojoj historiji.

Upravo je na današnji dan prije sedam godina koševski premijerligaš osvojio naslov prvaka. S druge strane, crveno- crni će pokušati odigrati dobru utakmicu. Svoje šansu čekat će iz kontranapada.

Utakmica će osim takmičarskog značaja imati i humanitarni karakter, jer će dio prihoda biti doniran žrtvama poplava.

Bordo tim će igrati maksimalno

Prvi šef struke FK Sarajevo Dženan Uščuplić istakao je na konferenciji za novinare kako je ekipa maksimalno spremna i da će svaki igrač dati 120 posto od sebe. Ivan Tatomirović neće igrati zbog tri kartona.

"Stručni štab i igrači učinili su sve da naprave dobru atmosferu za ovu utakmicu. Igrat ćemo kao da nam je prvi meč. Nadam se jednom ili dva pogotka. U utakmicu ulazimo maksimalno i od prve minute ćemo pokazati da igramo ozbiljno", kazao je Uščuplić.

Golman FK Sarajevo Dejan Bandović naglasio je kako će igrači odvojiti dio sredstava i od sebe za pomoć ugroženima i da tu pomoć daju od srca. Raduje se utakmici i učinit će sve da trofej, nakon sedam godina, stigne u Bordo klub.

"Odgađanje utakmice je utjecalo na nas. Spremali smo se dva puta i dva puta se odgađalo. Prvi put su nam javili u karantenu, a drugi put na treningu pred utakmicu. Mi igramo za navijače", rekao je Bandović.

Sarajevo će na svom terenu i pred svojim navijačima pokušati odigrati krajnje disciplinovano, neovisno od prvog rezultata sa Bilinog Polja. Kombinatorikom u sredini terena pokušat će napasti linije Zeničana i tražit će pogodak.

Uz borbenost, voljni moment i veliku podršku sa tribina koju će tim sa Koševa sigurno imati, to može biti presudno. Atmosfera u ekipi je sjajna, a samouvjerenost je bitna stavka. Izabranici Dženana Uščuplića u ovaj meč ulaze kao favoriti. Igrači su toga svjesni, a taj pritisak ponekad nije dobar.

Iz Čelika poručuju: Nema predaje

Bez obzira na poraz u prvom meču na svom terenu iz Čelika naglašavaju kako se ne predaju unaprijed. Na najvećem bh. stadionu žele odigrati najbolje što znaju, a ako uspju u tome, mogu doći do povoljnog ishoda.

Uz veliku borbu na terenu vjeruju da imaju odgovor na nalete Sarajeva. Prvi golmana Adi Adilović je na treningu slomio nogu pa će tako među stativama gola Zeničana stajati Hinović. Iako su lišeni usluga nekadašnjeg čuvara mreže Sarajeva, to dodatno može homogenizirati ekipu.

Utakmica na Koševu počinje u 17:00 sati uz direktan prijenos na BHT1. Ulaz je besplatan za žene, djecu do 14 godina i volontere koji se prijave za akciju koju organizuje FK Sarajevo u područjima ugroženim od poplava.

Svi osvajači Kupa BiH:

  1. godine Čelik
  2. godine Čelik
  3. godine Sarajevo
  4. godine Sarajevo
  5. godine Bosna Visoko
  6. godine Željezničar
  1. godine Željezničar
  2. godine Sarajevo
  3. godine Željezničar
  4. godine Modriča
  5. godine Sarajevo
  6. godine Orašje
  7. godine Široki Brijeg
  8. godine Zrinjski
  9. godine Slavija
  10. godine Borac
  11. godine Željezničar
  12. godine Željezničar 2013.godine Široki Brijeg