Nogomet
32

Sarajevo se priprema za derbi protiv Željezničara: Favorita nema, odlučit će veća želja za pobjedom

Piše: D. B.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nogometaši FK Sarajevo nastavljaju svoje pripreme za utakmicu 12. kola Premijer lige BiH u kojoj na stadionu Asim Ferhatović Hase dočekuju vječitog rivala FK Željezničar. U Bordo timu vlada optimizam, a cilj je osvojiti sva tri boda.

Ekipa kluba sa Koševa je danas u Trening centru u Butmiru odradila trening u sklopu priprema za susret s rivalom, a tom prilikom su se novinarima obratili nogometaši Saša Novaković i Mersudin Ahmetović te pomoćni trener Zijad Švrakić.

"Bili smo na mini pripremama u Čitluku, ekipa je izuzetno dobro radila. Mislim da smo se kvalitetno spremili, a sada smo u sedmici u kojoj igramo derbi. Još ćemo usavršiti neke stvari pa vjerujem da ćemo biti potpuno spremni za utakmicu", izjavio je Novaković.

Igrači FK Sarajevo koji su stigli iz drugih zemalja znaju koliko je važan derbi s najvećim rivalom.

"Vidio sam da je velika utakmica, nešto posebno za FK Sarajevo i navijače. Znamo šta to znači i maksimalno ćemo se potruditi da osvojimo tri boda i razveselimo naše navijače. Ako pobijedimo, to će biti veliki iskorak, moramo pokazati da imamo kvalitet za prvo mjesto", rekao je nogometaš FK Sarajevo.

Pobjednika u derbiju ne odlučuje forma, nego želja.

"Na ovakvim utakmicama se ide 200 posto, nema slabih tačaka, svi idu maksimalno. Odlučit će veća želja za pobjedom, nema favorita", kazao je Novaković.

Ahmetović je istakao da je pobjeda u derbiju stvar prestiža.

"Dobro nam je došla petodnevna izolacija. Slijedi derbi, koji je nezahvalno prognozirati, ali se nadam da su svi igrači svjesni važnosti te utakmice. To je susret koji je stvar prestiža između ova dva kluba, nadam se pobjedi", riječi su sjajnog napadača FK Sarajevo.

U prošlom derbiju odigranom na Grbavici, koji je završen rezultatom 1:1, Ahmetović je bio strijelac. On se nada da će opet zatresti mrežu Plavih.

"Nisam obećao ni pred prvu utakmicu gol, ali ću dati sve od sebe na terenu da slavimo pobjedu. U derbiju na Grbavici smo mogli pobijediti, trebala je hrabrija igra. Izvukli smo pouke, nadam se da ćemo ih primijeniti na derbiju", izjavio je Ahmetović.

Nogometaši Sarajeva stvaraju šanse, ali često promašuju zicere.

"Dobro je što stvaramo prilike, šta bi bilo da nema ni prilika. Nekad se mora i promašiti, ali i tome dođe kraj. Teško je reći koliko će biti golova na derbiju, bit će mnogo trke", jasan je bio Tuzlak u redovima Bordo ekipe.

Pomoćni trener FK Sarajevo Zijad Švrakić je istakao da je ekipa spremna za derbi.

"Dobro znamo šta je derbi, ekipa je spremna. Ovo je za nas veoma značajna utakmica koja nosi prednosti, mane i opasnosti. U derbi utakmicama ne pobjeđuju uvijek kvalitet, forma i roster igrača, nego borba i želja. Mislim da smo odradili dobre pripreme, iako je teško doći u 7. ili 8. kolu, tražiti formu i psihički vraćati ekipu. Međutim, radili smo dosta dobro. Izgubili smo dva boda protiv Slobode, a da smo ih osvojili, sada bismo derbi dočekali rasterećenije. Međutim, to ništa ne znači, treba izaći na teren i odigrati kako se dogovorimo", rekao je Švrakić.

Šef stručnog štaba FK Sarajevo Mehmed Janjoš neće moći računati na Sašu Balića i Nemanju Anđušića. Derbi se igra u nedjelju.