Liga prvaka
367

Sarajevo na ispunjenom Koševu poraženo od Celtica sa 3:1

K. H.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Ekipa Sarajeva pred više od 25.000 navijača na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" poražena je od Celtica rezultatom 3:1 u prvom susretu 1. pretkola Lige prvaka.

Trener aktuelnog prvaka BiH Husref Musemić imao je velike probleme pri izboru startne postave jer mu je za ovaj meč nedostajalo nekoliko bitnih igrača iz prve postave, a zanimljivo, susret protiv velikog Celtica od prve minute počela su čak trojica debitanata - Besim Šerbečić, Mirko Oremuš i Slobodan Milanović.

Na početku samog susreta Celtic je preuzeo kontrolu nad igrom i držao je posjed lopte, ali iz te igre nisu napravili gotovo ništa, odnosno domaći tim se sjajno branio i u zoni s deset igrača na svojoj polovini nije dopustio Škotima da ozbiljnije ugrozi njihov gol.

Prvu veliku priliku imao je upravo Bordo tim. Igrala se sedma minuta kada je Ahmetović sjajno uposlio Hebibovića, ovaj izlazi sam ispred golmana Baina, ali šutira direktno u njega i propušta dovesti Sarajevo u vodstvo. Uslijedio je nešto mirniji period utakmice, a onda od 23. minute Sarajevo preuzima inicijativu.

Nakon nekoliko vezanih kornera, Bordo tim je stigao u vodstvo. Milanović je izveo korner s lijeve strane, lopta se odbila od nekoliko igrača i stigla je do Oremuša koji iz neposredne blizine pogađa gol Celtica u 29. minuti.

Uslijedilo je veliko slavlje na Koševu, ali ono je trajalo samo šest minuta s obzirom na to da je Celtic veoma brzo, odnosno u 35. minuti, stigao do poravnanja. Strijelac lijepog pogotka bio je Johnston koji preciznim udarcem s nekih 20 metara matira nemoćnog Kovačevića.

Do kraja prvog poluvremena Celtic je imao još jednu priliku, ali nespretnu reakciju Hodžića u pogodak nije uspio pretvoriti Johnston koji šutira van okvira gola.

Početak drugog poluvremena prošao je u znaku dominacije Celtica, ali za razliku od uvodnih minuta kada su se odlično branili, domaći tim kapitulirao je već u šestoj minuti. Igrala se 51. minuta kada je Odsonne Edouard sjajno prošao kroz odbranu Sarajeva i bez većih problema matirao Kovačevića za vodstvo gostiju od 2:1.

Nakon toga Celtic je opet imao kontrolu nad loptom, ali je i Sarajevo zaigralo ofanzivnije, a najbolju priliku imao je Milanović u 69. minuti kada je šutirao pored gola. Domaći tim možda je i oštećen u 75. minuti kada je Rahmanović srušen u kaznenom prostoru gostiju, ali sudija je samo odmahnuo rukama.

Pitanje pobjednika odlučeno je u u 85. minuti kada rezervista Sinclair sjajno prima loptu u petercu Sarajeva i petom pogađa gol Kovačevića za, ispostavit će se na kraju, konačnih 3:1.

Uzvratni susret na Celtic Parku u Glasgovu igra se 17. jula s početkom u 20:45 sati.