Historijska prilika
776

Sarajevo među četiri ekipe iz bivše Jugoslavije koje još uvijek igraju u Evropi, 24 kluba ispala

K. H.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
FK Sarajevo se nalazi u odabranom društvu četiri kluba (Dinamo, Crvena zvezda i Rijeka) iz država bivše Jugoslavije koji još uvijek igraju u evropskim takmičenjima, nakon što je u ranijim fazama čak 24 kluba završilo svoje učešće u Evropi.

Bordo tim je pobjedom protiv Budućnosti rezultatom 2:1 osigurao plasman u play-off Evropske lige i ukoliko narednog četvrtka budu bolji od škotskog Celtica, prvi put u historiji bh. nogometa jedan klub će igrati grupnu fazu.

Zanimljivo, nijedan klub iz država bivše Jugoslavije ne igra u play-offu za plasman u grupnu fazu Lige prvaka, a samo su četiri kluba osigurala učešće u play-offu Evropske lige, što samo po sebi još više daje na značaju uspjehu FK Sarajevo.

Pored Bordo tima, u play-offu Evropske lige igrat će Dinamo, Rijeka i Crvena zvezda.

Što se tiče ostalih klubova iz Premijer lige BiH, Željezničar je jedini tim koji je ispao već u prvom pretkolu porazom u Izraelu od Maccabija iz Haife, Borac je u 2. pretkolu ispao od portugalskog Rio Avea, dok je Zrinjski nesretno ispao od kiparskog APOEL-a u 3. pretkolu Evropske lige.

Još jednom napominjemo, Sarajevo će narednog četvrtka igrati protiv Celtica u meču koji im može osigurati plasman u grupnu fazu Evropske lige. Dinamo će igrati protiv estonske Flore na svom terenu, Crvena zvezda će gostovati kod Ararata u Armeniji, dok će Rijeka u gostima igrati protiv Kopenhagena.

Klubovi iz država bivše Jugoslavije koji su igrali u Evropi

Slovenija: Celje, Maribor, Olimpija, Mura

Hrvatska: Dinamo, Lokomotiva, Rijeka, Osijek, Hajduk

Bosna i Hercegovina: Sarajevo, Željezničar, Zrinjski, Borac

Srbija: Crvena zvezda, Partizan, Vojvodina, Bačka Topola

Crna Gora: Budućnost, Sutjeska, Iskra, Zeta

Makedonija: Sileks, Škendija, Renova, Škupi

Kosovo: Drita, Gjilani, Priština.