Rezime 21. kola PL
94

Sarajevo korača prema tituli prvaka, kriza u Zrinjskom i važna pobjeda Željezničara

Piše: K. H.
Foto: H. M./Klix.ba
Željezničar - Mladost (Foto: H. M./Klix.ba)
Utakmicama 21. kola nastavljena je nogometna Premijer liga Bosne i Hercegovine, a ekipa Sarajeva pobjedom protiv Krupe povećala je prednost u odnosu na drugoplasirani Zrinjski koji je remizirao s Radnikom.

Ekipa Husrefa Musemića sigurnim koracima ide ka titulu prvaka, a Bordo tim je u posljednjem kolu puno teže od očekivanog stigao do pobjede protiv Krupe. Halilović je rano doveo svoj tim u vodstvo i činilo se da će Sarajevo lagano osvojiti tri boda, a nakon što su propustili nekoliko izglednih situacija domaći igrači kažnjeni su u 36. minuti kada je Nikodijević poravnao na 1:1.

Ipak, u drugom poluvremenu uslijedila je potpuna ofanziva Sarajeva, a ona se isplatila u 73. minuti kada Ahmetović pogađa za konačnih 2:1 i svojoj ekipi donosi izuzetno važna tri boda.

U subotu su odigrana još dva meča, a oba su završila rezultatom 1:1. Na Tušnju su se sastali Tuzla City i Čelik, ekipe koje su u prvom kolu promijenile trenera, a više razloga za zadovoljstvo svakako imaju gosti iz Zenice koji su u sudijskoj nadoknadi izbjegli poraz i stigli do važnog boda.

Ubiparib je s bijele tačke doveo Tuzla City u vodstvo, ali je Dilaver u 91. minuti trećim pogotkom u drugoj polusezoni donio bod crno-crvenim. Identičan rezultat bio je i u meču između Zvijezde 09 i Širokog Brijega. Domaći su u vodstvo stigli u 65. minuti golom Predragovića, ali je Bagarić u 95. minuti donio bod ekipi s Pecare.

Identično kao u subotu, tri utakmice u nedjelju donijele su jednu pobjedu domaćina i dva remija. U Gabeli su GOŠK i Sloboda odigrali bez pogodaka, a puno zanimljivije bilo je u Mostaru gdje je Radnik protiv Zrinjskog osvojio jedan bod.

Plemići su tako napravili još jedan kiks i sada su velikih devet bodova iza Sarajeva, a nakon utakmice trener Blaž Slišković bio je izuzetno nezadovoljan igrom svojih izabranika te je moguće da već nakon dva kola u drugoj polusezoni opet odstupi s klupe aktuelnog prvaka.

U posljednjem meču 21. kola na Grbavici su se sastali Željezničar i Mladost, a Plavi su nakon pet mjeseci konačno upisali pobjedu i prekinuli najgori niz u historiji kluba od šest uzastopnih poraza u Premijer ligi.

Mladost je rasterećena stigla na Grbavicu i od prve minute pokušala se nadmetati sa Željom, a iz takve igre stigli su u vodstvo u 29. minuti kada Guzina kruniše jednu lijepu akciju i pogađa za muk domaćih navijača. Ipak, prijelomni trenutak desio se u 34. minuti kada Welbeck naivno dobija drugi žuti karton, ostavlja Mladost s igračem više, a to je Željezničar iskoristio u drugom poluvremenu i golovima Veselinovića i debitanta u plavom dresu Ermina Zeca stigao do pobjede.

Grbavica je ujedno bila i najposjećniji stadion u 21. kolu, a na Željinom stadionu okupilo se 5.000 navijača, što je prema zvaničnim podacima dvostruko više nego na Koševu.

Na tabeli liste strijelaca još uvijek je vodeći bivši napadač Zrinjskog Nemanja Bilbija koji ima 14 pogodaka, dok je na drugom mjestu Sulejman Krpić koji ima 13 pogodaka. Golom protiv Krupe Ahmetović se popeo na treće mjesto sa 11 pogodaka, dva više od saigrača Velkoskog koji ima devet pogodaka.

Čelik - GOŠK Krupa - Tuzla City Mladost - Zrinjski Radnik - Zvijezda 09 Sloboda - Željezničar Široki Brijeg - Sarajevo

Tabela: