Premijer liga BiH
89

Sarajevo i Željezničar remizirali u skromnom derbiju u Zenici

D. P.
Derbi nije ponudio mnogo uzbuđenja (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
Nogometaši Sarajeva i Željezničara remizirali su bez golova u sarajevskom derbiju koji je bez prisustva publike odigran u Trening centru Nogometnog saveza BiH u Zenici.
Po mnogo čemu autentičan, ovaj sarajevski derbi nije ponudio mnogo uzbuđenja. Igrače nije mogla motivisati navijačka euforija s tribina jer je dolazak publike zabranjen.

Tribine nisu bile u potpunosti prazne, pošto su prisutni bili predstavnici dva nogometna kluba, Nogometnog saveza BiH, kao i poznate ličnosti koje su dobile specijalnu pozivnicu za ulazak u zenički trening centar.

U takvim uvjetima susret je počeo s nekoliko polušansi. Prvo je zaprijetio Željezničar preko Clarismarija Santosa, koji je glavom u drugoj minuti šutirao preko prečke.

Uzvratilo je Sarajevo u 14. minuti preko Hamze Čatakovića, čiji je udarac s desetak metara iz opasne pozicije bio izblokiran.

Nastavak prvog dijela nije ponudio mnogo toga. Snažan vjetar u TC-u Zenica ometao je igrače i pravio probleme, posebno kada je lopta bila visoko u vazduhu jer akteri meča nisu znali gdje će na kraju završiti.

Prvi dio igre završen je bez golova, a onda u nastavku gruba igra, "čarke" i nekoliko odličnih šansi.

Najbolje dvije šanse na utakmici, po jednu na obje strane, vidjeli smo na samom otvaranju drugog dijela.

Prvo je zaprijetio, i to vrlo ozbiljno, krilni nogometaš Sarajeva Almedin Ziljkić. Ukrao je loptu nespretnom Marinu Galiću, napravio sjajan solo-prodor, ali onda šutirao tik pored stative Željezničara. Bila je to najbolja šansa za domaći tim.

Odgovorio je Željezničar u 53. minuti. Nakon kornera Edin Cocalić šutira, a Muhamed Šahinović hvata loptu na liniji. Plavi su tražili gol, odnosno smatrali su da je lopta prešla gol-liniju, no zbog tehnološkog deficita u realizaciji prijenosa u bh. nogometu, nemoguće je utvrditi da li je lopta ušla u gol.

U 70. minuti vidjeli smo nevjerovatnu šansu pred golom Željezničara. Pravo je čudo kako Sarajevo nije povelo.

Ziljkić je sjajno šutirao iz slobodnog udarca, a golman Muftić je jedva odbio loptu do Renana Oliveire. Udarac Brazilca na putu ka mreži pogodio je Iliju Martinovića, igrača Sarajeva, koji je tako spriječio svoj tim da povede. Čini se da niko ne bi stigao loptu, da je ona prošla na putu ka mreži.

Kako se meč bližio kraju, čini se da je Sarajevo "pojačavalo", a da se Željezničar osvrnuo na odbranu svog gola.

Novu dobru priliku za Sarajevo vidjeli smo u 82. minuti, ali je udarac Adnana Džafića blokirao Irfan Jašarević i lopta je otišla preko gola.

Do kraja se rezultat nije mijenjao, tako da su sarajevski rivali remizirali u skromnom derbiju odigranom u Zenici bez publike.

Dvije ekipe već su na terenu predstojećeg vikenda i obje igraju na gostovanjima. Sarajevo će u novom derbiju gostovati Veležu, dok Željezničar ide na noge Slogi Meridian.

Rezultat:

Sarajevo - Željezničar 0:0

Tabela: