Premijer liga BiH
1

Tok utakmice: Sarajevo - Željezničar 0:0

K. H.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Nogometaši Sarajeva i Željezničara igrali su zaostalu utakmicu 18. kola Prmeijer lige BiH u Trening kampu NS BiH u Zenici, a tekstualni prijenos utakmice mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.

Kraj utakmice

90+5' - Bez šanse, derbi je završio bez pogodaka.

90+4' - Imat će Sarajevo posljednju šansu iz slobodnog udarca.

90+2' - Štilić ulazi umjesto Beganovića.

90' - Igrat će se još četiri minute sudijske nadoknade.

88' - Pritisak Sarajeva u ovim trenucima, ali sve to čisti odbrana Željezničara. Ubrzo nakon toga, igra se vratila na sredinu terena.

86' - Hodžić će u igru umjesto Krpića.

82' - Dobra šansa za Sarajevo! Džafić je šutirao, ali lopta od bloka ide malo preko gola. Nakon ubačaja iz ugla, Martinović je napravio prekršaj nad golmanom Muftićem. Balta je izašao s terena, a Mustafić je ušao umjesto njega.

80' - Beganović je ubacio, Krpić glavom šutira pored gola. Još 10 minuta do kraja regularnih 90.

73' - Igra se iz kontranapada u kontranapad, vrlo aktivna utakmica u drugom poluvremenu i znatno bolja neko u prvih 45 minuta.

70' - Velika šansa za Sarajevo! Ziljkić je šutirao iz slobodnog udarca, Muftić je odbio loptu, Oliveira je šutirao na prazan gol, ali je pogodio Martinovića, nakon čega je Avramovski šutirao preko gola.

69' - Kosorić je dobio žuti karton na kraju svega. Dvostruka izmjena u ekipi Sarajeva, Varešanovića mijenja Avramovski, a Džafić ulazi umjesto Guliashvilija.

68' - Žestok duel sada na centru terena između Kosorića i Varešanovića, na kraju je štoper Željezničara žestoko nogom u glavu udario igrača Sarajeva. Čeka se odluka sudije, s obzirom na to da je nastala velika gužva.

65' - Beganović je dobio žuti karton zbog oštrog prekršaja.

64' - Vrlo opasna situacija pred golom Željezničara, ali je Varešanović dodao do Olivere, umjesto do Ziljkića koji je bio sam na lievoj strani. Na kraju, Brazilac nije uspio šutirati kako je želio.

63' - Dobar napad Željezničara, ali nije mogao Amoah na kraju doći u bolji situaciju.

60' - Odličan prodor Mulalića po desnoj strani, ubacio je prema Oliveiri, ali Kosorić odlično reaguje i izbacuje u korner. Nakon ubačaja sa strane, nastala je gužva u petercu Plavih i moglo je biti veoma opasno, ali su na kraju blokirali udarce Sarajeva.

58' - Izmjena u ekipi Sarajeva. Čataković izlazi, a na terenu je Olivera. Izmjena i u ekipi Željezničara, Drljo je izašao, a Amoah je na terenu.

57' - Sada je Varešanović igrao rukom u kaznenom prostoru Željezničara pa je propala dobra situacija za Sarajevo.

56' - Napokon je i Željezničar odigrao nešto dužu akciju, ali je na kraju Drljo loše ubacio za Krpića.

53' - Velika šansa za Željezničar! Cocalić je šutirao nakon kornera, Plavi su tražili da je lopta prešla gol-liniju, ali sudija to nije svirao.

52' - Sjajan kontranapad Željezničara, ali Santos nije uspio doći do lopte pa će Plavi imati samo korner. Sjajno su ovo istrčali, ali je Mulalić u posljednji trenutak uspio intervenisati.

50' - Čarke na terenu u ovom trenutku, stvorila se gužva, ali čini se da će se sve ubrzo smiriti.

49' - Velika šansa za Sarajevo! Ziljkić je sjajno probio po lijevoj strani, nakon driblinga je šutirao, ali malo pored gola.

47' - Santos je pao u kaznenom prostoru Sarajeva, tražio je penal, ali je sudija samo odmahnuo rukama.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. S centra su krenuli igrači Sarajeva. Sada vjetar puše na stranu na kojoj je gol Sarajeva pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se snaći jedni i drugi igrači.

Prvo poluvrijeme

45' - Igrat će se još 60 sekundi u prvom poluvremenu.

44' - Galić se žalio na jednu povredu, a utakmica je sada nastavljena. Potpuno razočaravajući derbi u prvom poluvremenu, jedan gol bi sigurno mnogo toga promijenio, ali teško da ćemo ga vidjeti u prvom dijelu.

39' - Nepovezana igra s obje strane i to je jedino što se može napisati o ovim trenucima utakmice.

37' - Santos je opet pokušao sam probiti po lijevoj strani, ali je na kraju izgubio loptu.

34' - Sarajevo je nešto bolje u posjedu lopte, ali sve te akcije završavaju na ivici kaznenog prostora. Nažalost, šuteva niti bilo kakvih prilika nema pa o tome nemamo apsolutno šta napisati.

32' - Ipak, treba reći i to da se na svaku loptu ide bespoštedno i maksimalno agresivno i čvrsto.

29' - Mnogo prekršaja, ne uživamo u lijepoj, već vrlo opreznoj igri. Nema akcija, nema mnogo nogometnih elemenata i sve se svodi na nabijanje lopte i česte prekide.

26' - Galić je dobio prvi žuti karton nakon što je, vjerovatno nepotrebno, srušio Ziljkića na 60 metara od svog gola i to dok je leđima bio okrenut.

25' - Nema pogodaka nakon 25 minuta igre. Vrlo oprezno s obje strane, čeka se greška i da se na taj način ugrozi protivnički gol.

19' - Odličan prodor Santosa po lijevoj strani, Mulalić ga zaustavlja, ali sudija Musić mu nije pokazao žuti karton. Imao je i Mekić prije toga jedan oštriji prekršaj na sredini terena, također bez javne opomene.

14' - Odlična prilika za Sarajevo! Tomašević je dobro prošao po lijevoj strani, uposlio je Čatakovića koji nakon malo oklijevanja šutira, no njegov udarac sa desetak metara je izblokiran.

9' - Igra se na sredini terena, oba tima su vrlo oprezna i nema pretjeranog rizika.

5' - Iako nema padavina i temperatura je ugodna, nešto jači vjetar pravi probleme igračima.

3' - Uzvratilo je Sarajevo, Mulalić je dobro ubacio, ali Varešanović malo kasni i Muftić je uhvatio loptu.

2' - Prva šansa za Željezničar! Drljo je ubacio s desne strane, Santos glavom šutira, ali malo iznad prečke.

1' - Prvi udarac iz ugla za ekipu Sarajeva, Galić je izbacio loptu. Ziljkić je ubacio, ali čisti to odbrana Plavih.

1' - Počela je utakmica u Zenici. S centra su krenuli igrači Željezničara.

12:58 - Igrači izlaze na teren, sve je spremno za početak utakmice. Temperatura u Zenici je 17 stepeni.

12:50 - Još jednom podsjećamo, sarajevski derbi igrat će u Trening kampu Nogometnog saveza BiH i to bez prisustva publike, zbog sigurnosnih razloga, nakon odluke koja je došla iz kuće bh. nogometa.

Time je apsolutno "ubijena" draž sarajevskog derbija, a posebno zbog činjenice da se ovaj meč trebao igrati još jesenas. Tada je, između ostalog, objašnjenje za odluku o odgodi bila želja da se sarajevski derbi igra na našem najvećem stadionu uz prisustvo navijača oba tima. Na kraju ništa od toga nismo dobili, a odgovornost za ovaj apsurdni promašaj još niko nije preuzeo.

Sarajevo je znatno oštećeno finansijski, a Željezničar opterećen zgusnutim rasporedom na startu drugog dijela sezone. I umjesto da NS BiH najveću klupsku utakmicu predstavi kao svojevrsni festival nogometa i iskoristi za dodatnu promociju prvenstva, gledat ćemo najčudniji sarajevski derbi ikada - bez publike, na neutralnom terenu i u neadekvatnom TV terminu, što je situacija kakva se ne može zamisliti u ozbiljnim državama i nogometnim organizacijama.

12:45 - Glavni sudija bit će Admir Musić koji dolazi upravo iz glavnog grada BiH, a asistirat će mu Almir Kadić i Emir Zahiragić, dok je četvrti arbitar Benjamin Deljković- svi Sarajevo.

12:40 - U prethodnih 147 duela Željezničar je nešto uspješniji sa 46 pobjeda, dok je Sarajevo slavilo u 44 navrata. Neriješenim rezultatom okončano je 57 susreta, a ukupna gol-razlika je na strani Željezničara (181:177).

Kako su treneri najavili utakmicu?

12:35 - Trener Sarajeva Mirza Varešenović istakao je da nogometaši moraju ostaviti posljednji atom snage kako bi došli do pozitivnog rezultata.

"Derbi je specifična utakmica i znamo koliko znači. Stanje na tabeli i forma igrača ne govori ništa. Moramo dati posljednji atom snage i imati veliku želju. Imamo dobru situaciju jer ulazimo puni samopouzdanja. Moramo se dobro spremiti te se nadam da ćemo ostvariti dobar rezultat. Svi znamo da nam ova utakmica puno znači, u svakom smislu. Moram istaći da je besmisleno što se igra bez navijača, ali to su odluke organa Saveza. Utakmica u Širokom Brijegu je pokazala koliko je bitno kada imate navijače. Igrači su pokazali da su željni podrške, nadam se da će naredne utakmice biti otvorene za publiku", poručio je Varešanović.

Trener Željezničara Edis Mulalić uoči gradskog derbija protiv Sarajeva u Zenici izjavio je da očekuje tešku utakmicu.

"Čeka nas teška utakmica i znamo da je Sarajevo u prelaznom roku stvarno puno uložilo u tim. Imaju skup vrlo dobrih pojedinaca. Ima tu znanja i dosta brzine, ali opet smo mi njih pratili kao što su sigurno i oni nas i opet vidimo svoju šasnu. Pokušat ćemo da ih iskoristimo i da budemo na nivou koji će nam donijeti najbolje. Imamo problema oko sastava. Imamo dva-tri rovita igrača, ali opet se nadamo da će barem jedan biti u mogućnosti da krene od starta", izjavio je Mulalić.

12:30 - Sarajevu bi ova utakmica mogla biti ključna za nastavak sezone i eventualnom pobjedom bi dobili snažan vjetar u leđa u borbi za Evropu, dok bi eventualnim porazom gotovo sigurno ostali bez realnih šansi da ispune konačan cilj, te se od njih očekuje ofanzivnija igra.

I Željezničar bi eventualni trijumf znatno približio Evropi. Edis Mulalić kao trener u gradskom derbiju još uvijek nema poraz (tri pobjede i dva remija), dok je Mirza Varešanović u prvom mandatu na klupi Sarajeva tri puta bio akter gradskog derbija i sva tri su okončana najnepopularnijim rezultatom 0:0.

12:25 - Što se tiče aktuelne situacije, Sarajevo je pobjedom u prošlom kolu na gostovanju protiv Širokog Brijega (3:1) konačno prekinulo niz loših rezultata i zadržalo je nadu da može do plasmana u evropska takmičenja, a pobjeda protiv Željezničara je imperativ ukoliko misle zadržati priključak za vodećim ekipama.

Željo je, pak, u nešto boljoj situaciji na tabeli, a plasman u Evropu mogu izboriti i preko Kupa, te će nešto rasterećeniji dočekati susret u Zenici.

12:20 - Ovo nije prvi put da se Sarajevo i Željezničar sastaju u Zenici gdje su tokom ratnog prvenstva u turnirskom sistemu 1994. godine odigrali utakmicu koja je okončana neriješenim rezultatom 1:1 (Turković / Jahić), a meč na Bilinom polju tada je posmatralo 5.000 gledalaca.

Poznati su sastavi za današnji meč:

Sarajevo: Šahinović, Balta, Mulalić, Čataković, Vrančić, Varešanović, Tomašević, Guliashvili, Šerbečić, Martinović i Ziljkić.

Na klupi su:Dizdrević, Vršajević, Trako, Olivera, Ramić, Džafić, Salčin, Avramovski i Mustafić.

FK Željezničar: Muftić, Jašarević, Kosorić, Cocalić, Galić, Beganović, Mekić, Hodžić, Drljo, Santos i Krpić.

Na klupi su: Bender, Hajdarević, Bekrić, Štilić, Šehić, Drina, Beća, Amoah i Hodžić.

12:15 - Najveća utakmica bh. nogometa igrat će se bez prisustva gledalaca, na neutralnom terenu i u neobičnom terminu što je situacija kakva se ne pamti. Naime, sarajevski derbi igrat će u Trening kampu Nogometnog saveza BiH i to bez prisustva publike, zbog sigurnosnih razloga, nakon odluke koja je došla iz kuće bh. nogometa.

12:15 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos zaostale utakmice 18. kola Prmeijer lige BiH između Sarajeva i Željezničara. Meč se igra u Trening kampu NS BiH u Zenici s početkom u 13 sati.