U uzavreloj atmosferi
180

Sarajevo i Željezničar remizirali u derbiju s dva potpuno različita poluvremena

D. P.
Detalj s utakmice (Foto: T. S./Klix.ba)
(Foto: T. S./Klix.ba)
Nogometaši Sarajeva i Željezničara remizirali su rezultatom 1:1 u 146. sarajevskom derbiju koji je odigran u uzavreloj atmosferi na stadionu Asim Ferhatović Hase. Utakmica je odigrana s dva potpuno različita poluvremena jer je domaćinu pripao prvi, a gostu drugi dio igre.
Utakmica je otvorena prekidom zbog pirotehnike. Domaći navijači priredili su bakljadu zbog koje je utakmica prekinuta na četiri minute.

Nakon što se utakmica nastavila, domaćin je zaigrao dobro i odmah došao u vodstvo. Igrao se 11. minut kada je jedan duži napad Sarajeva rezultirao pogotkom.

U jednom napadu tri velike prilike imali su domaći. Prvo je udarac Asmira Suljića odbranio Josip Bender, a onda lopta dolazi do Anela Hebibovića koji pogađa prečku. Od okvira gola lopta se ponovo odbila do Suljića koji je ovoga puta bio precizan.

U 19. minuti nova velika šansa za Sarajevo i ponovo je Hebibović pogodio okvir gola. Ovoga puta uzdrmao je stativu, a u nastavku napada Dal Varešanović slabo šutira iz dobre pozicije.

Najbolju šansu u prvom dijelu Željezničar je imao u 28. minuti. Mladi Hamza Gasal je prošao po desnoj strani, namjestio se na lijevu nogu, ali je šutirao direktno u Belmina Dizdarevića.

Još jednu veliku šansu Sarajevo je imalo u posljednjoj minuti regularnog dijela prvog poluvremena. Udarac Andreja Đokanovića u posljednjem trenutku izblokirao je Luka Malić. Rezultatom 1:0 otišlo se na odmor.

Početak drugog poluvremena nije bio posebno uzbudljiv, ali je Željezničar nakon toga krenuo po poravnanje.

Trener Edis Mulalić napravio je trostruku izmjenu, a to je donijelo rezultat. Plavi su iskoristili prvu veliku priliku u nastavku.

U 66. minuti Semir Štilić na rezantan način izvodi slobodan udarac, loptu skreće prvo Edin Cocalić, a onda je Amer Dupovac upravlja u svoju mrežu.

Nakon gola Željezničar je bio nešto agilniji, ali smo na veće prilike čekali prilično dugo.

Najbolju šansu da dođe do pobjede Sarajevo je propustilo u 79. minuti. Ubacio je Halid Šabanović s lijeve strane, Mersudin Ahmetović šutira glavom, a nevjerovatnu odbranu u rukometnom stilu nogom upisuje Josip Bender. Pravo je čudo kako Sarajevo u tom napadu nije došlo u vodstvo.

Ostalo je do kraja 1:1 tako da su Sarajevo i Željezničar upisali po bod u trećem sarajevskom derbiju ove sezone. Prva dva završena su s po jednom pobjedom domaćina tako da su oba kluba osvojila četiri boda u derbijima ove sezone.

Rezultat i strijelci:

Sarajevo - Željezničar 1:1 (Suljić 11' / Dupovac autogol 66')

Tabela:

Standings provided by SofaScore LiveScore