Bundesliga
0

VIDEO / Salihović pogodio pa izgubio, Salihamidžić slavio

Piše: D. B.
Sejad Salihović
Sejad Salihović
U prvom kolu nove sezone Bundeslige, ekipa Hoffenheima je gostovala kod Hannovera. Za goste je nastupio bh. reprezentativac Sejad Salihović. Vedada Ibiševića nije bilo zbog povrede. Salihović je na ovoj utakmici postigao pogodak iz jedanaesterca, ali je njegova ekipa izgubila od Hannovera razultatom 2:1. Drugi susret zanimljiv bh. javnosti je bio onaj između Kolna i Wolfsburga za koji je igrao bivši reprezentativac BiH, Hasan Salihamidžić. Njegova je ekipa slavila rezultatom 3:0.

Hannover - Hoffenheim, (Schlaudraff 15., Salihović 18., Abdellaoue 30.)

U utakmici odigranoj na stadionu "AWD-Arena" prvi su zaprijetili gosti. Odličan šut Chinedua Obasija nije pogodio mrežu domaćina. Na drugoj strani priliku za Hannover nije iskoristio Sergio Pinto. Domaći su u vodstvo došli u 15. minuti golom Jana Schlaudraffa, koji je pogodio iz slobodnog udarca.

Samo tri minute kasnije, Hoffenheim je stigao do izjednačenja. Salihović je bio precizan iz jedanaesterca.

Nakon što su primili pogodak, domaći su krenuli ka golu gostiju još agresivnije. Do novog vodstva su došli iz jedanaesterca, drugog na utakmici. Precizan s bijele tačke je u 30. minuti bio Mohammed Abdellaoue.

Salihović je šest minuta kasnije mogao i do drugog gola, ali mu to ovog puta nije uspjelo, baš kao i kada je ponovo pokušao u 45. minuti susreta. Na odmor se otišlo pri rezultatu 2:1 u korist Hannovera.

U drugom je poluvremenu Hoffenheim djelovao kao opasnija ekipa. Dobre prilike za izjednačenje su imali Peniel Mlapa i Sebastian Rudy. Salihović je igru napustio u 76. minuti susreta. Obasi i Abdellaoue su ponovo opasno zaprijetili golmanu domaćih u 70. i 75. minuti susreta. Opsadu gola domaćih su nastavili Fabian Johnson i Roberto Firmino, ali promjene rezultata nije bilo. Hannover je slavio rezultatom 2:1.

Koln - Wolfsburg 0:3 (Helmes 17., Schafer 85., Helmes 90.)

Gledatelji su na utakmici između Kolna i Wolfsburga prvi pogodak vidjeli u 17. minuti susreta. Poveli su gosti preko Patricka Helmesa. Asistenciju je upisao Mario Mandžukić. Nakon vodećeg gola gostiju, bilo je nekoliko prilika na obje strane. U 28. minuti susreta je svoj udarac isprobao Salihamidžić, ali gola nije bilo. Na drugoj je strani najopasniji bio Lukas Podolski, ali je odbrana Wolfsburga sačuvala svoju mrežu. Poluvrijeme je završeno rezultatom 1:0 u korist gostiju.

Početkom drugog dijela utakmice, Wolfsburg je nastavio sa dobrom igrom. Blizu pogotka je bio novi kapiten ekipe Christian Trasch. Nakon njega su neprecizni bili Patrick Ochs i Mario Mandžukić, a više sreće nije imao ni Patrick Helmes. Nakon toga je dvije prilike za Koln imao Adil Chihi, ali gola nije bilo. Želju Wolfsburga za drugim golom je demonstrirao ponovo Helmes i to u 73. minuti, ali ni ovog puta nije bio precizan. Njegov udarac glavom je završio pored gola domaćina, koji su u sljedećem napadu mogli kazniti silne promašaje. Stativu je pogodio Slawomir Peszko.

Silni napadi Wolfsburga su se isplatili u 85. minuti kada je za 2:0 pogodio Marcel Schafer. Treći gol za Wolfsburg je djelo Helmesa koji je u 90. minuti postigao svoj drugi pogodak i postavio konačan rezultat ovog susreta.

Rezultati prvog kola njemačke nogometne Bundeslige:

petak: Borussia Dortmund - Hamburger SV 3:1

subota: Koln - Wolfsburg 0:3, Augsburg - Freiburg 2:2, Hannover - Hoffenheim 2:1, Stuttgart - Schalke 3:0, Werder Bremen - Kaiserslautern 2:0.