Nogomet
0

VIDEO / Šahtar slavio protiv Rome 2-3

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Veliki dio posla prema nastupu u četvrtfinalu Lige prvaka napravili su nogometaši Šahtara savladavši u prvoj utakmici osmine finala Romu. Susret igran na Olimpijskom stadionu završio je 3-2 u korist ukrajinskog prvaka.

Šahtar, koji službenu utakmicu nije odigrao oko dva i pol mjeseca, je u susret krenuo sa samo jednim isturenim napadačem, Luizom Adrianom.

Nakon nekoliko prilika s obje strane ono konkretno, pogodak, prva je napravila Roma. Igrala se 28. minuta utakmice kada je Rodrigo Taddei ubacio loptu u kazneni prostor gostiju gdje ju je glavom prema mreži usmjerio Simone Perrotta pomogavši se i tijelom Razvana Rata.

Slavlje na Olimpijskom stadionu utihnulo je minutu poslije. Jadson je okušao udarac iz daljine, a lopta se putem do Rominog gola odbila od nekog od domaćih igrača, skrenula s putanje i prevarila nemoćnog golmana Donija. Bio je to tek početak furioznih 12-13 minuta u kojima će golman "vučice" još dva puta biti primoran vaditi loptu iz vlastite mreže.

Nakon Jadsona za "mat" se pobrinuo Douglas Costa sjajnim udarcem lijevom nogom izvan kaznenog prostora. Zbilo se to u 36. minuti, a samo pet potom došao je red i na Luiza Adriana. Zapravo, veći dio posla obavio je John Arne Riise okliznuvši se uz aut-liniju igrališta na svojoj polovini. Neometan je loptu uzeo Douglas Costa i dodao je sunarodnjaku, pa je ovaj potpisao treći brazilski gol, najlakši od svih, za Šahtar.

Na 3-2 smanjio je, golom iz 61. minute, Jeremy Menez.

Rezultat se do kraja utakmice nije mijenjao, a sve to znači da dvoboj seli u Donjeck u kojem Šahtarovi nogometaši u ovoj sezoni imaju tri pobjede iz jednako toliko utakmica u Ligi prvaka.

Padali su na Donbas Areni Partizan (1-0), Arsenal (2-1) i Braga (2-0), a doda li se tom podatku i onaj da je ukrajinski prvak na savršenih 10-0 i u domaćem prvenstvu, sasvim je jasno da Romu u uzvratu čeka teška misija pokušaja plasmana u četvrtfinale LP-a. Tu su fazu igrači rimske ekipe posljednji put igrali u sezoni 2007/08.

Šahtar, osvajač Kupa UEFA-e iz 2009. godine, nikada nije došao tako daleko. Priliku, i to lijepu, imaju.

Liga prvaka, prva utakmica osmine finala:

Roma – Šahtar 2-3 (Perrotta 28, Menez 61 / Jadson 29, Douglas Costa 36, Luiz Adriano 41)