Nogomet
0

Preokret Arsenala protiv Barcelone, pobjeda Shakhtara na Olimpicu

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Večeras su odigrane još dvije utakmice šesnaestine finala UEFA-ine Lige prvaka. Arsenal je dočekao Barcelonu, dok je Roma bila domaćin Shakhtaru. Prva dva susreta šesnaestine finala Lige prvaka su odigrana u utorak navečer. Tottenham je pobijedio AC Milan na San Siru, dok su Valencija i Schalke odigrali 1:1 na Mestalli. Večeras je Arsenal preokretom slavio protiv Barcelone, dok je Shakhtar ostvario zlata vrijednu pobjedu na Olimpicu pobijedivši Romu.

Utakmica Arsenala i Barcelone se nestrpljivo očekivala još od izvlačenja parova šesnaestine finala. Duel dvije odlične ekipe je obećavao pravu poslasticu za nogometne sladokusce. Kao što se i očekivalo, obje ekipe su započele utakmicu dosta otvoreno, posebno Arsenal koji je bio bolja ekipa na terenu u prvih deset minuta.

Prvu priliku za domaće je imao Robin van Persie u 6. minuti susreta i to nakon sjajnog dodavanja Cesca Fabregasa, ali je njegov udarac odbranio golman Barcelone Victor Valdes. Nakon toga su gostujući igrači uspostavili apsolutnu dominaciju na terenu, te stvorili nekoliko prilika od kojih je svoju u 26. minuti iskoristio David Villa i to na asistenciju Lea Messija. Nedugo zatim je pokušao i Pedro, ali je bio neprecizan. Jednu od rijetkih prilika za Arsenal je imao Van Persie u 29. minuti, no njegov je udarac završio pored gola.

Do kraja prvog poluvremena je Barcelona diktirala igru stvarajući prilike za novi pogodak, dok Arsenal nije napravio gotovo ništa, osim dvije prilike koje nisu iskoristili večeras odlični Van Persie i Teo Walcott. Prvo poluvrijeme je završeno vodstvom Barcelone. Napomenimo i da je Messi nakon vodećeg gola Ville postigao pogodak, koji je poništen zbog ofsajda.

Drugo je poluvrijeme donijelo odličnu igru kakva se i očekuje od ekipa Arsenala i Barcelone. Igrači Arsena Wengera su odmah u nastavku susreta konkretnim napadima pokušali ugroziti gol Valdeza. Najbliži izjednačujućem pogotku u tim trenutcima je bio Van Persie koji je u 56. i 65. minuti na muke stavio golmana Barcelone. Barcelona je svoju šansu tražila iz brzih kontranapada. Trener gostiju Guardiola je u 68. minuti iz igre izveo Villu, a njegovo mjesto je zauzeo Seydou Keita. Nakon njegovog ulaska, Barcelona je ponovo zagospodarila terenom. Wenger je pokušao odgovoriti zamijenivši Alexa Songa ruskim igračem Andreyjem Arshavinom, a zamijenjen je i Teo Walcott koji nije pružio dobru partiju. Njega je u 77. minuti zamijenio napadač Nicklas Bendtner. Samo minut nakon izmjena u Arsenalu, Van Persie je donio izjednačenje "topdžijama" na asistenciju Gaela Clichyja. Treba napomenuti da je Jack Wilshere bio jedan od najboljih igrača domaće ekipe, dok je na drugoj strani Eric Abidal odlično zaustavljao napade Arsenala.

No, Arsenal se nije zadovoljio jednim pogotkom na ovom susretu. Ashavin je još jednom dokazao svoj kvalitet donijevši preokret rezultata svojoj ekipi u 83. minuti utakmice. Asistent je bio Nasri. Domaći su nekoliko minuta kasnije mogli postići i treći pogodak, ali je neprecizan bio Bentdner.

U posljednjim trenutcima utakmice, Barcelona je imala priliku izjednačiti rezultat, no igrači Arsenala su grčevitom borbom i sa puno sreće uspjeli sačuvati prednost i slaviti rezultatom 2:1. Uprkos ovoj pobjedi, Wengerovoj ekipi neće biti lako u revanšu na Camp Nou stadionu. Barcelona je uprkos porazu većim dijelom susreta bila bolja ekipa na terenu

Druga večerašnja utakmica je donijela susret Rome i Shakhtara. Prvi dio susreta je protekao u ispitivanju snaga protivnika. U tom periodu je bilo nekoliko poluprilika koje nisu iskoristili Romini Marco Cassetti i Jeremy Menez. Na drugoj strani je pokušao Jadson, a dobru priliku za vodstvo gostiju je u 12. minuti propustio Darijo Srna.

Nakon toga su na scenu stupili domaći igrači koji su stvorili nekoliko prilika. Prokušali su John Arne Riise, Mirko Vučinić, Francesco Totti i Nicolas Burdisso, ali su bili neprecizni za razliku od Razvana Rata koji je u 28. minuti postigao autogol i doveo "vučicu" u vodstvo. Navijači Rome su se radovali samo jedan minut, jer su gosti izjednačili preko Jadsona.

Ohrabreni brzim izjednačenjem rezultata, gosti su hrabrije krenuli ka golu domaćeg golmana Donija. Hladan tuš za talijansku ekipu je uslijedio u 36. minuti kada je Shakhtar preokrenuo rezultat u svoju korist. Za vodstvo gostiju je pogodio Douglas. Domaći su pokušali uzvratiti preko Cassettija i Simonea Perrotte, ali bezuspješno. Propuštene prilike domaćih znalački su iskoristili gostujući igrači u 42. minuti susreta, kada je na asistenciju Douglasa pogodio Luiz Adriano i donio uvjerljivu prednost od 3:1. Tim rezultatom je završeno prvo poluvrijeme.

U nastavku utakmice igrači Rome su zaigrali ofanzivnije s namjerom da poprave loš rezultat iz prvog poluvremena. Najviše se trudio kapiten Totti koji je uputio nekoliko opasnih šuteva ka golu gostiju, kao i Jeremy Menez. Ni igrači Shakhtara nisu ostali dužni. Opasno su zaprijetili Luiz Adriano i Willian. Roma se vratila u igru u 61. minuti utakmice kada je pogodio Menez. Do kraja susreta je bilo još nekoliko prilika na obje strane, domaći su pokušavali izjednačiti, ali im to nije pošlo za rukom. Shakhtar je ostvario značajnu pobjedu pred revanš na svom stadionu i s pravom se može nadati prolazu u sljedeći krug.

Liga prvaka, šesnaestina finala:

Arsenal 2:1 Barcelona (Villa 26., Van Persie 78., Arshavin 83.)

Roma 2:3 Shakhtar (Rat 28., Jadson 29., Douglas 36., Luiz Adriano 42., Menez 61.)