Liga prvaka
0

Arsenal dočekuje moćnu Barcelonu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nakon susreta u Milanu i Valenciji u srijedu su na rasporedu još dvije utakmice osmine finala nogometne Lige prvaka.

U centru pažnje je duel na "Emiratesu" između Barcelone i Arsenala, dok u drugom meču u Rimu igraju AS Roma i Šahtar.

Arsenal i Barcelona sastaju se u Ligi prvaka drugu godinu zaredom. U prošloj sezoni Barcelona je u Londonu odigrala 2:2, dok je kod kuće slavila s ubjedljivih 4:1.

Barcelona je i ovog puta apsolutni favorit, no Arsenal se nada da može da nastavi seriju pobjeda na svom terenu. Ekipa iz Londona pobijedila je sva tri meča u grupnoj fazi na "Emiratesu", a u tim su se vratili neki ključni igrači. Problem za trenera Wengera predstavlja povreda Samira Nasrija te suspenzija Bacaryja Sagne.

S druge strane, Barcelona u London putuje nakon iznenađujućeg remija protiv Sportinga u Gijonu. Prije tog meča Katalonci su nanizali 16 pobjeda u Primeri i tako oborili rekord po broju uzastopnih pobjeda u domaćem prvenstvu.

Kada je u pitanju Liga prvaka Barcelona je ove sezone dobila samo jedan od tri meča u gostima. No, treba uzeti u obzir i da Katalonci nikada nisu izgubili od Arsenala u prethodnih pet dvoboja u Ligi prvaka.

U drugoj utakmici u Rimu igraju Roma i Šahtar. Ukrajinski tim pokušat će da nastavi sa sjajnim partijama u Ligi prvaka ove sezone, a trener Mircea Lucescua želi da svoj tim prvi put dovede do četvrtfinala.

"Željeli smo da prođemo u drugu fazu Lige prvaka prvi put. Uspjeli smo u tome i mislim da smo zaslužili", rekao je Lucescu.

Roma se u osminu finala plasirala kao drugoplasirani tim u E-grupi iza Bayerna. No, forma ekipe Claudija Ranierija u italijanskom prvenstvu je zabrinjavajuća jer je Roma trenutno osma, a u posljednjih šest mečeva slavila je samo dva puta.

"Lucescuovi timovi uvijek igraju veoma dobar nogomet. Šahtar je kvalitetan tim koji posjeduje nekoliko veoma kvalitetnih igrača. Pored toga, Lucescu poznaje italijanski nogomet jako dobro. Ovo će biti veoma zanimljiv dvoboj za gledanje", rekao je Ranieri.

U prvim mečevima Lige prvaka odigranim u utorak Tottenham je u gostima pobijedio AC Milana sa 1:0, dok su Valencia i Schalke odigrali 1:1.