Liga prvaka
2

Šahtar i Lyon u direktnom okršaju za posljednjeg putnika u osminu finala

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Posljednji mečevi grupne faze ovosezonskog izdanja Lige prvaka iznjedrit će posljednjeg putnika u osminu finala, a za jedino preostalo mjesto u okviru 6. kola grupe F u direktnom okršaju večeras od 21:00 sati borit će se Šahtar Donjeck i Lyon u Kijevu.

Posljednji voz za plasman u osminu finala Lige prvaka sinoć su uhvatili Liverpool, PSG i Tottenham, a ranije su plasman u nokaut fazu osigurali Borussia Dortmund, Bayern, Manchester City, Juventus, Manchester United, Barcelona, Roma, Real Madrid, Ajax, Atletico Madrid, Schalke i Porto.

Pored nepoznanica ko će sve zauzeti prvo, a ko drugo mjesto u svojim grupama, kao i ko će putovati u Evropsku ligu, najvažnije pitanje na koje ćemo večeras dobiti odgovor je ko će biti posljednji putnik u osminu finala Lige prvaka. Za to posljednje, 16. mjesto bore se Šahtar i Lyon.

Za sada je poznato da će od klubova iz Lige prvaka šesnaestinu finala Evropske lige igrati Benfica, Club Brugge, Galatasaray, Inter, Napoli i Valencia, a njima će se večeras pridružiti dva od pet navedenih klubova CSKA Moskva, Hoffenheim, Šahtar, Lyon i Viktoria Plzeň.

Na sinoćnjih osam mečeva Lige prvaka postignuto je 18 golova (prosječno 2,25 golova po meču) što je manje od prosjeka koji smo imali pred početak ovog kola, a taj prosjek iznosio je 2,91 golova po meču.

Grupa E

Ajax - Bayern Minhen (21:00 sati)

Benfica - AEK (21:00 sati)

U grupi E skoro sve je poznato. Večeras ćemo samo saznati ko je prvi, a odgovor na to pitanje u direktnom okršaju dat će Ajax i Bayern. Ajax za prvo mjesto treba pobjedu, a Bayernu je dovoljan bod.

<iframe id="sofa-standings-embed-1466-17351" width="100%" height="267px!important" class="lazyload" data-src="https://www.sofascore.com/hr/turnir/1466/17351/tablica/tablice/ugradi" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>      <div style="font-size:12px;font-family:Arial,sans-serif"><a class="text-sport hover:underline" target="_blank" href="https://www.sofascore.com/hr/">Rezultati</a> by SofaScore</div>      <script type="text/javascript" class="lazyload" data-src="https://www.sofascore.com/bundles/sofascoreweb/js/bin/util/embed.min.js"></script>  <script type="text/javascript">sofa_embed('sofa-standings-embed-1466-17351', window);</script>  

Grupa F

Šahtar - Lyon (21:00 sati)

Manchester City - Hoffenheim (21:00 sati)

Interesantno je u grupi F koja će iznjedriti posljednjeg putnika u osminu finala. U Kijevu će Šahtar dočekati ekipu Lyona i tražiti plasman u nokaut fazu. Šahtar mora slaviti, dok je Lyonu dovoljan bod za prolaz.

Lyon u ovoj grupi može i do prvog mjesta, ali samo ako večeras pobijedi uz to da City izgubi od Hoffenheima.

Hoffenheim maksimalno može izvući treće mjesto, a za to mora slaviti i vidjeti da li će mu se poklopiti i rezultat iz Kijeva gdje mu je potreban poraz Šahtara.

<iframe id="sofa-standings-embed-1467-17351" width="100%" height="267px!important" class="lazyload" data-src="https://www.sofascore.com/hr/turnir/1467/17351/tablica/tablice/ugradi" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>      <div style="font-size:12px;font-family:Arial,sans-serif"><a class="text-sport hover:underline" target="_blank" href="https://www.sofascore.com/hr/">Rezultati</a> by SofaScore</div>      <script type="text/javascript" class="lazyload" data-src="https://www.sofascore.com/bundles/sofascoreweb/js/bin/util/embed.min.js"></script>  <script type="text/javascript">sofa_embed('sofa-standings-embed-1467-17351', window);</script>  

Grupa G

Viktoria Plzen - Roma (18:55 sati)

Real Madrid - CSKA Moskva (18:55 sati)

Grupa G će dati odgovor samo na pitanje ko putuje u šesnaestinu finala Evropske lige, a u prednosti je Viktoria Plzen koja ima bolji međusobni omjer od CSKA Moskve. Plzen će ostati treći na tabeli ako u ovom kolu osvoji jednak broj ili više bodova od moskovskog tima.

<iframe id="sofa-standings-embed-1468-17351" width="100%" height="267px!important" class="lazyload" data-src="https://www.sofascore.com/hr/turnir/1468/17351/tablica/tablice/ugradi" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>      <div style="font-size:12px;font-family:Arial,sans-serif"><a class="text-sport hover:underline" target="_blank" href="https://www.sofascore.com/hr/">Rezultati</a> by SofaScore</div>      <script type="text/javascript" class="lazyload" data-src="https://www.sofascore.com/bundles/sofascoreweb/js/bin/util/embed.min.js"></script>  <script type="text/javascript">sofa_embed('sofa-standings-embed-1468-17351', window);</script>  

Grupa H

Valencia - Manchester United (21:00 sati)

Young Boys - Juventus (21:00 sati)

Skoro sve je poznato i u grupi H gdje se jedino traži ko će biti prvi, a ko drugi. U velikoj prednosti za prvo mjesto je Juventus koji večeras za potvrdu prvog mjesta treba pobjedu protiv posljednjeplasiranog Young Boysa. Manchester United može do prvog mjesta ako pobijedi i uz to Juventus ne pobijedi, jer United ima bolji međusobni omjer od Stare dame.

<iframe id="sofa-standings-embed-1469-17351" width="100%" height="363px!important" class="lazyload" data-src="https://www.sofascore.com/hr/turnir/1469/17351/tablica/tablice/ugradi" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>      <div style="font-size:12px;font-family:Arial,sans-serif"><a class="text-sport hover:underline" target="_blank" href="https://www.sofascore.com/hr/">Rezultati</a> by SofaScore</div>      <script type="text/javascript" class="lazyload" data-src="https://www.sofascore.com/bundles/sofascoreweb/js/bin/util/embed.min.js"></script>  <script type="text/javascript">sofa_embed('sofa-standings-embed-1469-17351', window);</script>