Nogomet
18

Safet Sušić: Mi smo apsolutni favoriti

Piše: D. B.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Atmosfera u nogometnoj reprezentaciji BiH je dobra, igrači i selektor Safet Sušić očekuju pobjedu u petak protiv selekcije Slovačke u Zenici, a danas su se u Hrasnici okupili na trećem treningu pred ovaj meč.

Selektor Sušić je pred današnji trening novinarima kazao da su igrači spremni, jer su počela prvenstva i u njihovim ligama te da su do sada već imali nekoliko jakih utakmica. Što se tiče utakmice u petak sa Slovačke, selektor državnog A tima, je kazao da naša ekipa nema mnogo izbora i da utakmicu mora dobiti.

"S druge strane, Slovačka vidi svoju šansu da se možda kroz baraž nađe na Svjetskom prvenstvu. Mi im to ne smijemo dozvoliti, a ne smijemo ni sebi dozvoliti da se u zadnjoj utakmici odlučuje da li idemo ili ne idemo u Brazil. Znam najmanje 10 igrača koji će početi utakmicu protiv Slovačke, a samo je jedan upitan. Danas ću isprobati potencijalnu ekipu, ali imamo još dva treninga, pa ćemo vidjeti. Najvažnije je da svi normalno treniraju i nadam se da neće biti nepredviđenih situacija kako bi mogli sastaviti najjaču ekipu. Iz dvomeča sa Slovačkom se nadamo osvajanju svih šest bodova, a ako bi pobijedili u petak u Zenici, u Žilini bi nam bilo mnogo lakše. Mi imamo jaču ekipu, apsolutni smo favoriti i bilo bi iznenađenje ako ne bi pobijedili", kazao je Sušić.

Miralem Pjanić je također istaknuo da je pobjeda imperativ i da je ekipa maksimalno motivirana na postizanje najboljeg uspjeha do sada otkako postoji reprezentacija BiH.

"Moramo pobijediti, jer znamo koliko je važna ova utakmica i ukoliko bi iz dvije utakmice osvojili svih šest bodova time bi dosta odlučili. Cilj nam je postići ono što generacijama prije nas nije uspjelo. Slovačku respektujemo, ali ćemo u utakmicu ući maksimalno i pobijediti", kazao je igrač Rome.

Treningu su prisustvovali svi igrači, a naš golgeter Edin Džeko je jučer u poslijepodnevnim satima doputovao u Sarajevo te se pridružio ostatku ekipe. Za Slovake kaže da ih ne poznaje najbolje, ali da zna neke igrače koji igraju za protivnički tim.

"Veoma su brzi u napadu, što nama ne odgovara, ali mi ipak igramo na domaćem terenu i ja očekujem pobjedu", rekao je Džeko.

Na pitanje novinara možemo li računati na njegove golove u petak, napadač Manchester Cityja je dodao da se golovi od njega očekuju, ali da nije bitno ko će ih davati u petak.

"Najvažnije je da pobijedimo, ko će davati golove je manje važno", rekao je Džeko.

Današnjem treningu u Hrasnici je prisustvovao i bh. nogometni stručnjak Ivica Osim.