Težak poraz
0

Safet Sušić: Ja sam kao bokser koji je nokautiran

Sarajevo-x.com
Safet Sušić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Safet Sušić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Selektor nogometne reprezentacije BiH Safet Sušić je na press konferenciji čestitao nogometašima Portugala, istakavši da su nadigrali njegove momke. Kazao je kako mu je potrebno vremena da se oporavi od šoka jer ovakav poraz je rijetko doživljavao u svojoj karijeri.

"Čestitam Portugalu na pobjedi i izuzetnoj igri. Bili su mnogo bolji od nas, nadigrali su nas i nismo uspjeli da im pariramo tamo gdje smo mi dosta jaki. Bili su brži i okretniji. Dali su nam brzo dva gola."

Portugalci bolja ekipa

Popularni Pape je kazao da smo pali na boljem protivniku, ali nemamo za čim žaliti.

"Da nije bilo isključenja možda bi bilo 3:1 ili 4:2. Moramo priznati da su bolja ekipa i želim im uspjeh na EP-u."

Selektor bh. reprezentacije je istakao da nema za čim da žali ni u prvoj utakmici igranoj u Zenici.

"Portugal je i tamo imao više šansi. Ovu utakmicu htio sam početi s istom ekipom, samo s Papcem umjesto Salihovića. Insistirao sam da se ne prave nepotrebni faulovi ispred 16 metara, ali tehnički su Portugalci bili superiorniji, brži i okretniji. Razlika je bila ogromna među dvije ekipe."

Falio igrač na sredini terena

Na pitanje zašto nije ubacio Ibiševića, Sušić je kazao da se nakon isključenja plašio igre sa dvojicom napadača.

"Bilo je puno prostora u sredini terena i bojao sam se da ne primimo još više golova. Ali kad smo dali drugi gol, kad je bilo 3:2, da je još sedam - osam minuta ostao isti rezultat poslao bih Ibiševića u igru. I sa 11 igrača imali smo osjećaj da nam još jedan igrač fali u sredini terena", kazao je Sušić.

Istakao je da u ovoj utakmici ništa nije funkcionisalo.

"Mi smo ekipa koja može da igra dobro tehnički, ali danas po ovakvom terenu nismo bili u stanju da napravimo dva - tri pasa. Brzo smi gubili lopte i igralo se na našoj polovini terena."

Igrači su bili spremni i motivisani

Novinarima na pres konferenciji je rekao da njegovi momci nisu opušteno ušli u odlučujuću utakmicu i da niti jednog trenutka nisu potcjenjivali protivnika.

"Atmosfera u reprezentaciji nikad nije bila bolja. Imali smo fenomenalne rezultate i ništa nije moglo narušiti atmosferu. Treba shvatiti da su igrači previše i s pravom respektovali Portugal. Bili su spremni, motivisani i na treningu su izuzetno dobro radili, ali danas su imali nesreću da su pali. Da nije bilo isključenja bilo bi 3:1 ili 4: 2 i to je realno mjerilo kvaliteta između Portugalaca i nas u ovom trenutku."

Pape nije siguran hoće li ostati na mjestu selektora

Na pitanje da li će ostati na mjestu selektora, odgovorio je:

"Treba vremena da se oporavi čovjek od ovog šoka. Jedna je stvar biti eliminisan od boljeg protivnika, a druga na ovakav način. Nije mi se često dešavalo u karijeri da doživim ovakav poraz. Ne mogu u ovom trenutku ništa reći. Ja sam kao bokser koji je nokautiran i razmišlja da li treba nastaviti da boksuje. Drago mi je da je kapiten Spahić spreman da nastavi jer su njemu ovo četvrte kvalifikacije. Četiri puta dolazi tako blizu uspjeha. I svaka mu čast što je spreman i za peti, a što se mene tiče, vidjet ćemo. Kvalifikacije počinju tek u septembru."