Engleska Premier liga
0

FOTO+VIDEO / Rooney s dva pogotka potopio Liverpool

Totalsport
(Foto: AFP)
Nogometaši Manchester Uniteda pobijedili su Liverpool 2-1 na Old Traffordu u prvoj utakmici 25. premierligaškog kola. Oba je gola za United unutar samo tri minute na početku drugog dijela postigao Wayne Rooney.

Pogodio je u 47. i 50. minuti za svoj 16. odnosno 17. ovosezonski prvenstveni pogodak. Prvi je gol postigao volejem s druge stative, pet metara udaljen od gola, nakon kornera, i nakon očajnog odbrambenog pokrivanja Glenna Johnsona, napadački najraspoloženijeg gostujućeg igrača.

Čak 30 posto golova ove sezone, najviše od svih premierligaških klubova, ekipa Kennyja Dalglisha prima nakon kornera.

Samo tri minute kasnije Antonio Valencia oduzeo je loptu Jayu Spearingu na 25 metara od Reininog gola, poslužio usamljenog Rooneyja a ovaj je svoj 350. nastup u dresu Manchester Uniteda zaokružio pogodivši kroz noge španskog golmana za 2:0.

Tačno je 26. put u karijeri Wayne Rooney na jednoj utakmici postigao najmanje dva gola. Samo su petorica napadača (Shearer, Henry, Fowler, Cole i Owen) još uvijek ispred njega.

Na konačnih je 2-1, također nakon prekida koji je izveo Charlia Adam, smanjio Urugvajac Luis Suarez. Visoka je lopta pri naglom spuštanju nespretno pogodila Rija Ferdinanda i od njega se odbila na noge urugvajskom napadaču, koji u svojoj prvoj utakmici protiv Uniteda nakon suspenzije od osam utakmica nije propustio priliku pogoditi mrežu.

Suarez je suspenziju dobio zbog rasističkog vrijeđanja Patricea Evre. Prije utakmice, prilikom tradicionalnog pozdravljanja igrača dviju ekipa, Suarez je preskočio Francuzovu ruku. Evru je to vidljivo razočaralo, pa je do nje pokušao doći nasilu uhvativši Suareza za desnu nadlakticu. Ovaj se nije vratio.

Pretkraj utakmice Liverpool je stvorio pritisak u pokupaju da dođe do izjednačenja, no gostima to nije uspjelo.


szólj hozzá: Man Utd v Liverpool 2:1 GOALS

Premiership, 25. kolo:

Manchester United – Liverpool 2-1 (Rooney 47, 50 / Suarez 80)

Redoslijed: 1. Manchester United 58, 2. manchester City 57 (-1), 3. Tottenham 50 (-1), 4. Chelsea 43 (-1), 5. Newcastle 42 (-1), 6. Arsenal 40 (-1), 7. Liverpool 39...