Grupe E, F, G i H
28

Ronaldova nova era u Ligi prvaka počinje u Valenciji, Džeko s Romom gostuje Realu

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Liga prvaka se vratila na velika vrata. Prva noć ponudila je mečeve i atmosferu za uživanje i za očekivati je da se isto nastavi i večeras kada se igraju utakmice 1. kola u grupama E, F, G i H.

Već u onim mečevima igranim u terminu od 18:55 sati gledaoci su jučer mogli zaista uživati. Barcelona je uz blagoslov genijalnog Lea Messija deklasirala PSV, (4:0) da bi u isto vrijeme u istoj grupi Inter u posljednjim momentima meča stigao do preokreta i pobjede nad Tottenhamom u Milanu (2:1). Već tada je bilo jasno da nas čeka sjajna noć.

Tako je i bilo. U terminu od 21:00 sati bilo je također vrlo interesantno, a centralni događaj opravdao je očekivanja. Naime, na Anfieldu su Liverpool i Paris Saint-Germain ponudili pravu nogometnu poslasticu. Redsi su poveli rezultatom 2:0, PSG je stigao do izjednačenja u drugom poluvremenu, da bi u sudijskoj nadoknadi velemajstorskim pogotkom Firmino donio pobjedu Liverpoolu (3:2).

Ukupno je u osam jučerašnjih utakmica postignut 21 pogodak, što je u prosjeku 2,63 po meču, a interesantno je da su čak tri postignuta u sudijskoj nadoknadi, dok ih je pet postignuto od 76. do 90. minute.

Večeras na scenu izlazi aktuelni šampion Evrope Real Madrid, odnosno tim koji je u posljednje tri sezone tri puta osvojio ovo takmičenje. Galacticosima na megdan izlazi Roma predvođena kapitenom nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Edinom Džekom.

Svoju novu eru u Ligi prvaka od večeras piše i Cristiano Ronaldo koji je ovog ljeta prešao iz Real Madrida u Juventus. Nakon četiri osvojene Lige prvaka s Realom i jedne s Manchester Unitedom ostaje da se vidi da li Ronaldo klempavi trofej može "pokloniti" i Staroj dami.

Grupa E

Ajax - AEK (18:55 sati)

Benfica - Bayern Minhen (21:00 sati)

U grupi E gdje se nalazi jedan od favorita takmičenja Bayern Minhen očekuje se velika borba za drugo mjesto između Benfice i Ajaxa, a moguće da se tu umiješa i grčki AEK.

Ajax mora ići na pobjedu protiv grčkog tima ako želi na startu pokazati želju za osminom finala, a Benfici sve osim poraza može biti ogroman bonus na startu. Meč u Portugalu ujedno će biti i trenerski debi Nike Kovača, Bayernovog trenera, u Ligi prvaka.

Grupa F

Manchester City - Lyon (21:00 sati)

Šahtar - Hoffenheim (18:55 sati)

Slična situacija je i u grupi F gdje ulogu apsolutnog favorita grupe ima Manchester City, tim koji želi ići do samog kraja u ovom takmičenju. Razlika u odnosu na grupu E je ta što će Lyon, Šahtar i Hoffenheim voditi vjerovatno veću bitku za drugo mjesto u grupi - teško je i pomisliti da bi neko od njih mogao biti prvi pored Cityja - tako da možemo očekivati veliku neizvjesnost do posljednjeg kola.

City je motiviran da odmah na startu pokaže snagu i pred Lyonom je gigantski posao, a meč između Šahtara i Hoffenheima, za koji nastupa bh. reprezentativac Ermin Bičakčić, od velikog je značaja za oba tima, jer taj meč, bez obzira što je riječ o 1. kolu, može odrediti njihov put u ovoj grupi.

Grupa G

Real Madrid - Roma (21:00 sati)

Viktoria Plzen - CSKA Moskva (21:00 sati)

Aktuelni šampion Real Madrid na svom terenu igra protiv prošlosezonskog polufinaliste Lige prvaka Rome koja će najveće nade polagati u Edina Džeku. Real je proteklog vikenda remizirao protiv Athletic Bilbaoa u La Ligi nakon što je prethodno povezao tri uvjerljive pobjede pokazavši da se može navići na život bez Ronalda. Roma je u rezultatskoj krizi i u Madrid dolazi s nizom od tri meča bez pobjede.

Viktoria Plzen kao autsajder grupe svoj put počinje kod kuće gdje ima šansu da protiv CSKA Moskve pokaže da ne planira biti samo prolaznik u ovoj grupi.

Grupa H

Valencia - Juventus (21:00 sati)

Young Boys - Manchester United (21:00 sati)

Jedna od najzanimljivijih grupa je grupa H gdje ćemo uskoro gledati povratak Ronalda na Old Trafford, kao i povratak Paula Pogbe u Torino. No, o tome kada dođe vrijeme. Ionako će susreti Juventusa, tima u kojem veliku ulogu igra Miralem Pjanić, i Manchester Uniteda biti pravi klasici i za očekivati je da ova dva tima izbore prva dva mjesta u grupi.

To neće biti lagan posao ni za Juventus ni za United koji gostuju Valenciji, odnosno Young Boysima, timovima koji na domaćim terenima večeras odmah na startu mogu zakomplikovati stvari evropskim velikanima.