Analiza
215

Ronaldo i mađarske sudije zaustavili Bayern

Piše: R. D.
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon prve utakmice Bayerna i Reala mislili smo da nam revanš ne može ponovo ponuditi takav zaplet uspona i padova, brilijantnih igračkih poteza i sudačkih grešaka, penala i crvenih kartona, ali prevarili smo se. Madridska utakmica ponudila je dodatni nivo ludila, a mađarske sudije predstavila kao glavna aktere koji su odredili pobjednika, uz velikog Cristiana Ronalda koji je zabio sve što je trebao, a i nešto što nije.

Arjen Robben kazao je u najavi ove utakmice da Bayern za prolaz dalje treba zabiti iz prve prilike. Niti je zabio iz prve prilike, niti je prošao dalje, ali daleko od toga da nije mogao. Cijeli drugi dio minhenska ekipa djelovala je kao bolji tim na terenu, izgledala kao ta koja drži konce utakmice u svojim rukama, ali to ipak nije uspjela pretvoriti u veliku pobjedu.

Crveni karton Artura Vidala, drugi Bayernov u ovom dvomeču, opet je prelomio utakmicu, usmjerio je utakmicu prema Realovom slavlju, ali i nadvio nad ovom minhenskom sezonom oblak sumnje. Bayern kao da u ove dvije utakmice nije ponudio kontinuitet moći i koncetracije, snage i odlučnosti, siline i što ne reći – kvaliteta koji je potreban za izbaciti ekipu koja toliko obiluje baš tim kvalitetom, kao što je to madridski Real. Na kraju je na semaforu pisalo 4:2 za domaće, previše za utakmicu koja je sve vrijeme bila na vagi.

Real je ipak bolji, Carlo kraći od Pepa

Iako je u prvoj utakmici do isključenja Javija Martineza izgledao kao bolja ekipa, iako je sinoć u drugom dijelu trebao imati prolaz u polufinale, Ancelottijev Bayern će u prvoj njegovoj sezoni ostati kraći u Ligi prvaka, nego je to Pep Guardiola bio u svoje tri sezone. Guardiolu se na kraju, potpuno nepravedno, tretiralo kao trenera koji Bayernu nije donio adekvatan evropski rezultat u Ligi prvaka i pored tri polufinala.

Real je prošao u polufinale, svi će pričati o sudijskom vjetru u leđa, ali treba priznati da je za Ronalda i ipak veću igračku paletu, širinu kvaliteta, madridski sastav u ovom momentu ipak moćniji od Bayerna. Možda ne previše, ali osjetno, dovoljno da iskoristi ono što mu se nudi, sreća, sudija ili protivnik.

Viktor Kassai, mađarski djelitelj pravde, možda je u Madridu odsudio i svoju posljednju evropsku utakmicu, kad se pogleda direktan utjecaj na rezultat te moć minhenskog diva u evropskim nogometnim krugovima.

Hummels nije bio pravi

Bayern je u utakmicu ušao sa dva važna pojačanja u odnosu na prvi okršaj, u odbrani je igrao nominalno njihov najbolji stoper Mats Hummels, a u vrhu napada sjajni Robert Lewandowski. Na Hummelsu se vidio nedostatak snage i koncetracije, zbog slabije spremnosti i posljedica povrede izostala je umješnost u odbranbenim reakcijama, a pogotovo kvalitet u začecima napada gostujućeg sastava. Lewandowski se činio bolji, uspješno je vezao stopere za sebe i pravio znatno više problema odbrani nego Muller u prvoj utakmici.

Osim Hummelsa loš je posebno bio Xabi Alonso, velika nogometna legenda, koji je u svojoj posljednjoj utakmicu u evropskim takmičenjima izgledao upravo kao da potvrđuje veteranski status.

S taktičke strane Ancelotti ništa značajnije nije promijenio, sve ono iz prve utakmice Bayern je u Madridu radio sistematičnije i kvalitetnije, što mu je sredinom drugog dijela donosilo realne šanse za prolazak. Ribery je još češće ulazio u sredinu terena da bude višak iza leđa središnje trojke Madriđana, Alaba je to koristio pa se dizao vrtoglavo visoko i izgledao kao dodatno krilo.

Riberyeva centralna pozicija u napadu, Alaba na širokoj poziciji ostavljen sam s desnim bekom Reala
Riberyeva centralna pozicija u napadu, Alaba na širokoj poziciji ostavljen sam s desnim bekom Reala

Dani Carvajal često je u završnicama napada ostajao sam sa dvojcem najboljih prijatelja, što je Realu prestavljalo najveću opasnost. Iz dosta takvih situacija izrodilo se nešto opasno po Keylora Navasa, a da bi držao kakvu takvu ravnotežu morao je pomagati Luka Modrić. Real je patio defanzivno na svojoj desnoj strani, jer mu je u defanzivi nedostajao igrač kojem je Zidane namijenio drugi zadatak – Isco.

Modrić pomaže Carvajalu da iskontrolira dvojac Alaba – Ribery u završnoj fazi napada gostiju
Modrić pomaže Carvajalu da iskontrolira dvojac Alaba – Ribery u završnoj fazi napada gostiju

Isco kao X faktor

Real nije mogao računati na Garetha Balea, ali je sjajni Isco uradio sve da ga dostojno zamijeni, posebno u napadu. Naravno, svaki put kad sastav iz Madrida ima ovaj igrački kadar na terenu izgleda znatno drugačije nego kad s Baleom djeluju u klasičnih 4-3-3. Ronaldo i Benzema stajali su isturenije u modificiranoj 4-4-2 formaciji, a Isco je nastojao raditi nešto slično kao Ribery na suprotnoj strani.

Isco je ulazio u sredinu, nudio se na različitim dijelovima terena, postajao dodatna pas opcija i dok je to funkcioniralo Real je izgledao bolje na terenu. U drugom dijelu, kad je Bayern uzeo loptu u svoj posjed, hrabrije izašao naprijed u prvoj fazi odbrane te otežao prijenos lopte do Isca, Real je djelovao podređenije.

Iscovo centralno pozicioniranje znalo je raditi dosta problema Bayernu, posebno u prvom poluvremenu
Iscovo centralno pozicioniranje znalo je raditi dosta problema Bayernu, posebno u prvom poluvremenu

Okrenuti poraz iz domaće utakmice na Santiago Bernabeu izgleda izuzetno teško, a uz sve to preživjeti produžetke s igračem manje čini se i potpuno nemoguće. I bilo je. Bayern je večeras imao mnogo toga dobroga, ali sticajem okolnosti ostaje praznih ruku.

Real je prošle godine bez posebne forme i uz čuđenje mnogih osvojio Ligu prvaka. Ove godine, bez obzira na rasplet večerašnjih utakmica, slovit će za najvećeg favorita za naslov, za nevjerovatnu odbranu titule. Ipak, ono što ti nogomet ponekad daje ispod ruke, vrlo često ti uzme prvom prilikom.