"Dobrodošao R10"
0

Ronaldinho debitovao za Flamengo

Totalsport
Ronaldinho (Foto: AP)
Ronaldinho (Foto: AP)
"Dobrodošao R10", pisalo je na velikom transparentu koji je Ronaldinha Gaucha (30) dočekao prilikom njegovog premijernog nastupa za Flamengo.

Izvisila ga je Torcida, navijačka grupa koja podupire nogometni klub iz Rio de Janeira, na tribini stadiona Enganhao, koji je domaćin svim najvećim nogometnim priredbama u Riju otkad se renovira legendarna Maracana.

Pred 40.000 razdraganih carioca debitovao je nekad najbolji svjetski nogometaš, koji se klubu s crveno-crnim vodoravnim prugama na dresovima priključio ove zime došavši iz Milana za tri miliona eura.

Flamengo je u dvoboju petog kola Carioca prvenstva pobijedio Novu Iguacu 1-0, a Ronaldinho je, ne odveć zapaženo, odigrao svih devedeset minuta. Nadišlo je to očekivanja brazilske javnosti, s obzirom na činjenicu da Brazilac nije sasvim spreman. Ostavši na terenu do kraja utakmice dokazao je još jednom prilikom da najviše od svega mrzi – biti mijenjan.

"Nakon dugog perioda bez nogometa, moram pronaći ritam i prilagoditi se saigračima s kojima nikad prije nisam igrao. Zasad im mogu zahvaliti što su me dočekali raširenih ruku, baš kao i ovi veličanstveni navijači", rekao je nakon utakmice reporterima Brazilac podcrtavši: "Ovo je jedan od najsretnijih dana u mom životu."

Bio je to Ronaldinhov prvi nastup u brazilskom klupskom nogometu nakon deset godina. Igrao je prije samo za matični Gremio iz Porto Alegrea, iz kojeg je 2001. godine prešao u redove francuskog PSG-a.

Namjera mu je nogometno se preporoditi u Brazilu i spreman dočekati nastup na Svjetskom prvenstvu koje Brazilci organiziraju 2014. godine.