Nogomet
98

Rob Pollard: Nezainteresirani i lijeni Edin Džeko mora otići iz Cityja

Klix.ba
(Foto: Arhiv/AFP)
(Foto: Arhiv/AFP)
Nakon što je Manchester City okončao buran odnos sa bivšim menadžerom Robertom Mancinijem, činilo se da će iz kluba otići i neki od igrača koje je on doveo, a jedan od njih je i Edin Džeko, piše na početku kolumne za Mirror Rob Pollard.
Freelancer i dopisnik Bleacher Reporta iz Manchestera dalje navodi da je trener, koji je donio titulu Cityju nakon 44 godine, završio neslavno, dok neki od njegovih igrača, koji su jednako odgovorni za neuspjeh Građana prošle i ove sezone, nisu platili tako visoku cijenu.

Dva nogometaša za koja su svi mislili da će sigurno otići su Edin Džeko i Samir Nasri, no prema Pollardovim riječima bh. reprezentativac nije uspio da se vrati u Bundesligu, u kojoj je doživio veliki uspjeh, dok za Nasrija nije bilo zainteresiranih.

Obojica su dobili dozvolu za ostanak, no znali su da je ova sezona njihova zadnja šansa da vrate naklonost navijača Cityja.

Međutim, dok je Nasri postao najkreativniji igrač Građana i uspio sebi osigurati mjesto u prvom timu, Džeko je i dalje nedosljedan i lijen, navodi Pollard.

Od igrača koji je imao lošu formu i nije bio u mogućnosti da diktira igru Cityja, Nasri je postao pravo otkriće. Vratio se u velikom stilu zahvaljujući odlučnosti i profesionalnosti. Iz očajne, sada je u situaciji da postiže golove i stvara prilike za druge.

Džeko je druga priča jer ga problemi od prošle sezone još uvijek prate. Osjećaj ga često iznevjeri, a njegov stav se kreće od nezainteresiranosti do užasa, i igra Cityja mu ne odgovara.



U utakmici protiv Viktorije iz Plzena u kojoj je dobio priliku da se pokaže, Džeko je izgledao letargično, a kada je postigao gol nije se radovao, piše Pollard.

Dolazak Alvara Negreda je dodatno naglasio Džekine nedostatke. Njegovih 12 golova u 20 utakmica govori samo za sebe.

Navijači Cityja vape da vide šta Džeko ima da ponudi kao vrhunski napadač, no njemu to nikako ne polazi za rukom.

On će uvijek postizati golove, ali ti golovi često maskiraju njegovu nezanimljivu igru. Odlazak u klub čiji stil igre mu više odgovara je u najboljem interesu i Džeke i kluba, zaključuje Pollard svoj tekst.