Liga prvaka
0

VIDEO / Remi na Mestalli, Marseille deklasirao Borussiju

Piše: N. J.
Foto: AP
Foto: AP
Odigrano je preostalih osam susreta 2. kola nogometne Lige prvaka u grupama E, F, G i H. Chelsea je na gostovanju kod Valencije osvojio bod, a Marseille je iskoristio prednost domaćeg terena i savladao Borussiju Dortmund.

GRUPA E

Lampard je golom u 56. minuti donio svom Chelseaju vodstvo na gostovanju kod Valencije. Utakmica je bila anemična u prvih 45 minuta, a Chelsea se u nastavku razigrao, stvorio nekoliko prilika te inicijativu krunisao pogotkom. Nakon toga, španski tim se "trznuo", te stvorio nekoliko prilika za gol. Isplatila im se napadačka igra, te su pred sam kraj dobili 11-erac, koji je u 87. minuti iskoristio Soldado za konačnih 1-1, što je i najrealniji ishod ovog meča.

U ovoj grupi pobjedu je zabilježio Bayer iz Leverkusena kojem je u goste stigao belgijski Genk. Nijemci su slavili pogocima Bendera iz 30. i Ballacka iz 90. minute.

Rezultati 2. kola:

Valencia - Chelsea 1-1 Bayer - Genk 2-0

Tabela: Chelsea 4, Leverkusen, 3, Valencia 2, Genk 1.

GRUPA F

Tim Arsenala je nakon remija u prvom kolu u Dortmundu upisao pobjedu kao domaćin grčkom Olympiacosu. Oxlade-Chamberlain u 8. i Santos u 20. minuti donijeli su značajnu prednost engleskom timu. Grci su smanjili rezultat sedam minuta poslije, ali je to bilo sve što su uspjeli uraditi, te je Arsenal osvojio tri boda.

<OBJECT width="632" height="420"><PARAM name="movie" value="http://video.rutube.ru/22e03ac6b702b2bcb0a3ceaf686ec52b"></PARAM><PARAM name="wmode" value="window"></PARAM><PARAM name="allowFullScreen" value="true"></PARAM><PARAM name="flashVars" value="uid=4240086"></PARAM><EMBED src="http://video.rutube.ru/22e03ac6b702b2bcb0a3ceaf686ec52b" type="application/x-shockwave-flash" wmode="window" width="632" height="420" allowFullScreen="true" flashVars="uid=4240086"></EMBED></OBJECT>

Francuski Marseille nanio je visok poraz Borussiji Dortmund. Dva gola postigao je Ayew u 20. i 69. minuti (s penala), a između ta dva gola pogodio je i Remy, u 62. minuti. Ni najveći optimisti u redovima, ali i među navijačima Francuza, sigurno nisu mogli očekivati ovako laku i uvjerljivu pobjedu Marseilla protiv prvaka Njemačke.

Rezultati:

Arsenal - Olypmpiacos 2-1 Marseille - Borussia D 3-0

Tabela: Marseille 6, Arsenal 4, Borussia 1, Olympiacos 0.

GRUPA G

Zenit je u terminu od 18 sati na svom terenu pobijedio ekipu Porta sa 3-1. Portugalci su došli u vodstvo u 10. minuti preko Rodrigueza, a Zenit je poravnao deset minuta kasnije golom Shirokova. Račune Portugalcima dodatno je pomrsio Fucile, zaradivši drugi žuti karton u 45. minuti. Rusi su to obilato iskoristili te u nastavku postigli još dva gola, Shirokov je postigao svoj drugi gol u 62. minuti, a tačku na i stavio je Danny u 72.

Nakon što su ostvarili veliku pobjedu nad Zenitom u 1. kolu kao domaćini, tim Apoela je pokazao da to nije bilo slučajno. Odigrali su u gostima kod Shakhtara 1-1, te zadržali dobre šanse za prolaz dalje. Sjajan je to rezultat budući da su u ovoj grupi prije nego što se lopta zakotrljala slovili za autsajdere. Trickovski je doveo Apoel u vodstvo u 62. minuti, a Ukrajinci su poravnali dvije minute kasnije preko Jadsona.

Rezultati:

Zenit - Porto 3-1 Shakhtar - Apoel 1-1

Tabela: Apoel 4, Zenit 3, Porto 3, Shakhtar 1.

GRUPA H

Kao što se i očekivalo, Barcelona je demolirala Bate Borisov, uz konačan rezultat 5-0. Poveli su Katalonci autogolom Volodka u 19. minuti, a samo tri minute poslije Pedro je udvostručio prednost. Do kraja prvog dijela u strijelce se upisao Messi, u 38. minuti, te tako stavio do znanja bjeloruskoj ekipi da se nemaju čemu nadati. Argentinac je u 56. minuti postigao svoj drugi gol na utakmici, a konačnih 5-0 postavio je Villa pogodivši u 90. minuti.

Problema nije imao ni tim Milana koji je ugostio češku Viktoriju Plzen. Italijani su osvojili tri boda, a za to su im bila dovoljna dva gola. Prvi je s penala postigao Ibrahimović u 53. minuti, a 13 minuta kasnije je asistirao Cassanu za konačnih 2-0.

Rezultati:

Bate Borisov - Barcelona 0-5 Milan - Viktoria Plzen 2-0

Tabela: Milan 4, Barcelona 4, Bate 1, Plzen 1.