Nogomet
17

Remi Hajduka i Dinama u Splitu, Henriquez promašio penal u finišu

Piše: D. B.
Deseto kolo Hrvatske nogometne lige donijelo je najveći hrvatski derbi, utakmicu između splitskog Hajduka i zagrebačkog Dinama. Tokom susreta odigranog u Splitu na stadionu Poljud je bilo prilika na obje strane, ali ne i golova, pa je utakmica završena rezultatom 0:0.

Pvu priliku na utakmici imao je Dinamo. Kalinić je bio na mukama u 3. minuti kada je krajnjim naporom nakon udarca Soudanija loptu skrenuo u prečku.

Nova prilika za goste ukazala se tri minute kasnije Matel je ubacio, a udarac Pjace je odbranio Kalinić.

U 12. minuti je Hajduk opasno zaprijetio nakon greške Benkovića, lopta je stigla do Francka koji se našao sam ispred golmana Eduarda, prošao ga i loptu uputio u praznu mrežu, no, Benković je ispravio svoju grešku te klizećim startom izbio loptu u korner.

Već u narednoj minuti su Modri mogli povesti nakon akcije Henriqueza i Soudanija, koji su u samoj završnici pogriješili, pa je Kalinić ostao nesavladan.

Korner iz 27. minute je bio opasan po Dinamo, ali je Vlašić loptu poslao preko gola. U narednom pokušaju istog igrača odbranom se istakao Eduardo. Bh. reprezentativac Tino-Sven Sušić šutirao je pravo u golmana Dinama u 42. minuti utakmice.

To je bilo sve vrijedno pomena iz prvog poluvremena.

Sušić je odličnim šutem u 47. minuti otvorio drugo poluvrijeme. Splićani su deset minuta kasnije zaprijetili preko Juranovića koji je šutirao sa 18 metara iskosa, Eduardo je odbranio, a odbijenu loptu pored gola poslao Balić.

Hajduk je vršio ptirisak, pokušavali su Sušić i Juranović, ali bez uspjeha.

Mogao je Dinamo do pobjede u 92. minuti kada je dosuđen penal nakon što je Velasquez srušio Soudanija u kaznenom prostoru. Henriquez je šutirao i promašio penal, pa je utakmica završena bez golova.

Sušić je igrao do 90. minute za Hajduk i pružio je odličnu partiju, dok je mladi bh. reprezentativac i napadač Dinama Armin Hodžić utakmicu gledao s klupe.

Dinamo je prvi na tabeli sa 20 bodova, a Hajduk treći sa 17.