Kup kralja
0

FOTO+VIDEO / Remi Barcelone i Reala, Katalonci u polufinalu

Piše: D. B.
(Foto: AFP)
U srijedu navečer je odigran drugi četvrtfinalni susret između Barcelone i Reala u okviru španskog Kupa kralja. Katalonci su u prvoj utakmici pobijedili rezultatom 2:1. U revanšu su na svom stadionu Camp Nou dočekali Madriđane i uspjeli ostvariti prolaz u polufinale. Bio je ovo još jedan fenomenalan El Clasico u kojem su ljuti rivali odigrali neriješeno 2:2.

Real je u ovoj utakmici morao ići na pobjedu. Ekipa koju vodi portugalski stručnjak Jose Mourinho je sjajno započela utakmicu. Madriđani su imali sjajnu priliku već u 10. sekundi utakmice, ali je Gonzalo Higuain nije iskoristio. Šutirao je pored gola. Druga prilika za goste je stigla u 3. minuti kada je gol Barcelone spasio golman Pinto. Kaka je izveo slobodan udarac, Higuain "uhvatio" poluvolej, ali se Pinto istakao odličnom intervencijom. No, igrači Reala nisu posustali. Već u 6. minuti je zabilježena i treća velika prilika za Madriđane. Mesut Ozil je lijepo uposlio Cristiana Ronalda koji je prošao po lijevoj strani i šutirao, ali je njegov udarac bio izblokiran. Na drugoj strani su Ikeru Casillasu zaprijetili Lionel Messi, Dani Alves i Alexis Sanchez, no ni jedan od njih nije uspio savladati golmana Reala.

Ronaldo se našao u dobroj prilici za gol u 11. minuti, ali je Pinto odličnim refleksom zaustavio njegov udarac. Igrači Barcelone su se pokušavali osloboditi pritiska gostiju koji su na Camp Nou stigli izuzetno motivisani. Blizu pogotka je bio Messi nakon prodora Cesca Fabregasa, no, Argentinac je šutirao tik pored lijeve stative. Kako je vrijeme prolazilo, Real je vršio sve veći pritisak. Opasni su gosti bili i iz kontranapada nakon rijetkih i neuspjelih napada Katalonaca.

U 25. minuti su Madriđani bili veoma blizu vodećeg gola. Ozil je sjajno šutirao sa 25 metara, ali nije imao sreće. Lopta je pogodila prečku Pintovog gola. Samo dvije minute nakon toga igrači Reala ne koriste fenomenalnu priliku za pogodak. Pinto je pogriješio pri dodavanju, Higuain je presjekao i pokušao loptu poslati u gol, ali je golman Barcelone ispravio svoju grešku sjajnom odbranom. U 35. minuti je Andres Iniesta napustio igru zbog povrede, a zamijenio ga je Pedro.

Iako je Real sjajno igrao odbranu, čuvao loptu u svom posjedu i stvorio mnogobrojne šanse, Barcelona je ipak došla do gola. Messi je u 43. minuti nakon solo-prodora sjajno uposlio Pedra kojem nije bilo teško savladati Casillasa. Nakon toga je Lassana Diarra oštro faulirao Messija, iako je imao žuti karton. Ovog puta mu je sudija "progledao kroz prste" i nije mu pokazao drugi žuti, odnosno crveni karton.


szólj hozzá: Barca v Real Madrid 1:0 Pedro

No, za Real nije bilo spasa. Barca je nakon izvedenog slobodnog udarca u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena stigla do drugog gola. Loptu je sjajno na vrhu šesnaesterca zahvatio Alves i topovskim udarcem je zakucao u rašlje Casillasovog gola. Iako je Real dominirao u prvom dijelu susreta, Barcelona je za samo četiri minute postigla dva pogotka.


szólj hozzá: Barca v Real Madrid 2:0 Alves

Nakon postignuta dva pogotka u prvom poluvremenu, Barca je u nastavku utakmice zaigrala svoju prepoznatljivu igru brzih i tačnih pasova. Ipak, Real je do gola stigao u 53. minuti utakmice. Ramos je pogodio glavom nakon što je Xabi Alonso izveo slobodan udarac, ali je pogodak poništen zbog prekršaja nad Alvesom. Barcelona je za razliku od prvog imala inicijativu u drugom poluvremenu.

Mourinho je pokušao i sa izmjenama. Do 61. minute je iskoristio sve tri. Diarru je zamijenio Esteban Granero, Kaku Karim Benzema, a Higuaina Jose Callejon. Real je u drugom poluvremenu izgledao kao potpuno druga ekipa u odnosu na prvi dio susreta. Barcelona je gotovo u potpunosti zagospodarila terenom. Ali, baš kao to je to uspjelo Barci u prvom, Real je kao inferiorniji protivnik na terenu stigao do gola. Dogodilo se to u 68. minuti kada je na asistenciju Ozila pogodak postigao Ronaldo.


szólj hozzá: Barca Real Madrid 2:1 Ronaldo

No, to nije bilo sve. Real je nakon samo tri minute izjednačio rezultat na 2:2. Strijelac je bio Benzema, koji je iskoristio grešku Barcelonine odbrane.


szólj hozzá: Barca Real Madrid 2:2 Benzema

Ohrabreni izjednačenjem, Madriđani su krenuli odlučnije ka golu Barcelone. Stvorili su nekoliko odličnih prilika, ali ih nisu uspjeli realizirati. Pedro također u finišu susreta nije bio precizan iz izgledne prilike za gol. Ramos je dobio crveni karton zbog udaranja protivničkog igrača. Utakmica je završena rezultatom 2:2, a Barcelona je prošla u polufinale Kupa kralja.