Četvrtfinale Kupa kralja
0

FOTO+VIDEO / Barcelona preokretom stigla do pobjede nad Realom

Piše: D. B.
(Foto: AFP)
U srijedu navečer je na stadionu Santiago Bernabeu u prvoj četvrtfinalnoj utakmici španskog Kupa kralja Real Madrid ugostio ljutog protivnika Barcelonu. U novom El Clasicu su uspješniji bili Katalonci i slavili pobjedu od 2:1

Real je utakmicu s Barcelonom otvorio fantastično. Ekipa koju vodi portugalski stručnjak Jose Mourinho je povela već u 11. minuti. Na asistenciju Karima Benzeme je pogodio Cristiano Ronaldo i donio radost Madriđanima. Tri minute kasnije je Barca mogla do izjednačenja, ali Andres Iniesta nije pogodio mrežu domaćih. Još bliže izjednačenju je u 16. minuti bio Barcelonin napadač Alexis Sanchez kada je pogodio prečku.


szólj hozzá: Ronaldo-gól a Barca ellen

Očigledno nezadovoljni primljenim golom gosti su krenuli agresivnije ka Realovom golmanu Ikeru Casillasu. Prilike za pogodak su u 26. i 29. minuti propustili Lionel Messi i Iniesta. U posljednjih 15. minuta prvog poluvremena nije bilo većih prilika. Može se izdvojiti ona koju je imao Cesc Fabregas, ali je njegov šut završio pored gola. Na odmor se otišlo pri rezultatu 1:0 u korist Real Madrida.

Barcelona je u nastavak utakmice ušla sa očiglednom željom da što prije izjednači rezultat. Upornost Katalonaca se isplatila u 49. minuti. Na centaršut Xavija je natrčao kapiten Barce Carles Puyol, koji je pobjegao Realovom defanzivcu Pepeu i glavom loptu poslao iza Casillasovih leđa.

Barcelona je priliku za preokret imala u 55. minuti preko Inieste, čiji je udarac ipak uspjela izblokirati odbrana Reala. Nakon samo tri minute, Benzema je na drugoj strani pogodio stativu. Real je u tim trenucima mogao kazniti Barcu za propuštenu priliku, ali francuski napadač nije imao sreće.

No, svoju priliku za gol nije propustio Eric Abidal, koji je nakon sjajne Messijeve asistencije pogodio u 77. minuti i donio prednost Barceloni.

Igrači Real Madrida su se bezuspješno pokušavali oporaviti od velikog šoka. U 82. minuti je Benzema uputio opasan udarac ka golmanu Joseu Pintu, ali nije pogodio. Do kraja susreta je bilo nekoliko poluprilika na obje strane, ali se rezultat nije mijenjao. Barcelona je pobijedila Real sa 2:1 i tako osigurala vrijednu rezultatsku prednost pred revanš.

Kup kralja, prva četvrtfinalna utakmica:

Real Madrid - Barcelona 1:2 (Ronaldo 11., Puyol 49., Abidal 77.)