Nogomet
0

Rekordna zarada Manchester Uniteda u Ligi prvaka

Totalsport
Nogometašima Manchester Uniteda smiješi se rekordna zarada od gotovo 70 miliona funti od sudjelovanja u najjačem europskom klupskom takmičenju, Ligi prvaka.

Ukoliko svladaju Barcelonu u velikom finalu Lige prvaka na Wembleyu 28. ovog mjeseca, Manchester United inkasirat će nevjerojatnih 68,6 miliona funti samo od zarade za učestvovanje u takmičenju. Ako izgube zarada će im se smanjiti za malo manje od četiri miliona funti, te bi iznosila ravno 65 miliona. Od nastupa u grupnoj fazi takmičenja dobiti će 26,8 miliona funti, od televizijskih prava 22.6, te od domaćih utakmica u grupnoj fazi natjecanja dodatnih 19,2 miliona funti.

Tu još nije ubrojana zarada od sponzorskih ugovora koja nimalo nije zanemariva. Spomenimo da je prošlogodišnji osvajač Lige prvaka, Inter, zaradio 42,9 miliona funti, dok je finalist Bayern zaradio 40.

Razlog višim brojkama je prihod od televizijskih prava koja su raspodijeljena prema proporcionalnoj vrijednosti nacionalnih televizija svih 32 učesnika, te njihovom prošlogodišnjem plasmanu u domaćem prvenstvu (što bolji plasman veća zarada od televizijskih prava). Time je objašnjivo zašto je Chelsea (prošlogodišnji pobjednik Premiershipa) ove sezone zaradio 39 miliona funti za četvrtfinalnu fazu takmičenja, dok je Tottenham (četvrtoplasirana ekipa Premiershipa), koji je ispao u istoj fazi, zaradio "tek" 27,3 miliona funti.

Podsjetimo kako su sve ekipe ovogodišnje Lige prvaka dobile minimum 6,3 miliona funti za učestvovanje, te dodatnih 707.000 funti za svaku pobjedu, odnosno 353.000 funti za svaki neriješeni ishod. Ekipe koje su ušle u nokaut fazu inkasirale su dodatnih 2,7 miliona funti, četvrtfinalisti su nadodali 2.9, a polufinalisti još dodatnih 3,7 miliona funti.