Nogomet
0

Barcelona i Manchester United igraju za knjige rekorda

Totalsport
U subotu navečer, kada nogometaši Barcelone i Manchester Uniteda istrče na teren Wembleyja u 19. izdanju finala Lige prvaka u ovome formatu, ući će u knjige rekorda po najvećoj gledanosti klupskog dvoboja od svih sportova na planetu.

Pompa oko dugo očekivanog finala Lige prvaka dosegla je svoj vrhunac. Dok se navijači nadaju da će to biti odlična utakmica, Evropska nogometna federacija (UEFA) uvjerena je da će to biti najveća utakmica u historiji klupskog nogometa.

Prošlogodišnje izdanje finala Lige prvaka pratilo je 145 miliona ljudi iz cijelog svijeta, a ove godine UEFA vjeruje kako će se ta brojka barem udvostručiti. Prema nedavnom grubom izračunu, Manchester ima oko 330 miliona navijača širom svijeta, dok ih Barca ima oko 200 miliona, što ih čini najpopularnijim klubovima na svijetu ovog trenutka.

Finale će i po zaradi od ulaznica ući u rekordne knjige s obzirom da je minimum koji su navijači morali izdvojiti za jednu ulaznicu 300 engleskih funti. Na Wembleyju će se naći nešto manje od 90.000 sretnika koji su se domogli ulaznica.