Euro 2012
201

Rekordi za Casillasa i Del Bosquea, Torres najbolji strijelac

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Nogometna reprezentacija Španije postala je prvi evropski pobjednik sa smo jednim primljenim pogotkom tokom cijelog turnira. Gol nogometašima Vincentea del Bosquea dali su baš Talijani u dvoboju prvog kola C-grupe, koji je završio 1-1. No, to nije jerdini rekord Španaca.

*Selektor Vicente del Bosque postao je prvi nogometni trener na svijetu s titulama evropskoa (2012.), svjetskog (2010.) i pobjednika Lige prvaka (2000. i 2002. godine s Real Madridom).

*Iker Casillas u nedjelju je postao prvi nogometaš na svijetu sa stotinu pobjeda u nacionalnom dresu. Rekord je držao i ranije ispred Egipćanina Ahmeda Hassana i Francuza Liliana Thurama (po 94 pobjede).

*Izjednačio je također španski golman rekord Edwina van der Sara s devet utakmica bez primljenog pogotka u završnicama evropskih prvenstava.

*Pri svome 137. nastupu za špansku reprezentaciju Casillas je srušio i rekord talijanskog golmana Dina Zoffa po broju minuta bez primljenog pogotka na evropskim prvenstvima. Zoff je neprekidno bez gola na EP-u bio 494 minute, Casillas je na EP-u u Poljskoj i Ukrajini nesavladan spojio 511 minuta.

*Fernando Torres s tri postignuta pogotka, s obzirom na konačnu špansku pobjedu, je službeno najbolji strijelac Eura 2012. godine.

*David Silva u 14. je minuti glavom zabio za 1-0 vodstvo Španaca. Bio je to 22. pogodak glavom na ovome Evropskom prvenstvu. Nikad niti na jednome završnom turniru nije palo toliko pogodaka glavom.

*Antonio Cassano zamijenjen je u svih 15 posljednjih nastupa za talijansku reprezentaciju.

*Mario Balotelli tokom 90 minuta finala nije primio niti jednu loptu unutar španskog 16-erca.

*Svih 12 pogodaka na turniru Španci su zabili udarcima unutar 16-erca.

*Španija je izjednačila njemački rekord po broju naslova evropskih prvaka. Obje su reprezentacije slavile po tri puta, pri čemu Španci 1964., 2008. i 2012. godine.