Čudo arhitekture
46

Real večeras prvi put igra na spektakularnom stadionu uklesanom u planinu

D. P.
Estadio Municipal de Braga (Foto: Arquitectura Viva)
Nogometna Liga prvaka nastavlja se večeras, a Real Madrid će imati prvi put u svojoj historiji priliku da u ovom takmičenju zaigra na čuvenom stadionu uklesanom u planine.

Real Madrid je 14 puta u svojoj historiji osvojio Ligu prvaka, a igrao je protiv 151 različitog rivala. Večeras će imati priliku da zaigra protiv 152. različitog rivala u najelitnijem nogometnom takmičenju.

U pitanju je gostovanje Bragi u Portugalu, a zvijezde Reala imat će priliku da zaigraju na spektakularnom stadionu Municipal de Braga. Riječ je o po mnogo čemu unikatnom stadionu u svijetu nogometa.

Estadio Municipal de Braga već decenijama je poznat po svojoj unikatnosti i kao jedan od najatraktivnijih stadiona u Evropi jer je uklesan u planinu.

Stadion na kojem će igrati Jude Bellingham, Luka Modrić i Vinicius Junior, bez obzira na to što je uklesan u planinu i što je s jedne cijele strane velika stijena, ima kapacitet od 30.000 navijača i u odličnom je stanju.

Zbog jedinstvenog izgleda čak je osvojio Pritzkerovu nagradu 2011. godine, koja se smatra "Nobelovom nagradom za arhitekturu".

Bragin unikatni dom ima samo dvije tribine i veliki semafor smješten na planini. Pod nadimkom The Quarry, stadion je otvoren 2003. godine, a izgradnja je koštala oko 200 miliona eura.

"Stadion Brage bi trebao biti najteži projekt kojeg sam ikada napravio. Možda iz tog razloga, bio je to i projekt u kojem sam najviše uživao. Posjetio sam lokaciju gdje se trebao graditi stadion i odmah se zaljubio u nju", govorio je ranije arhitekt Eduardo Souto de Moura.

Braga i Real večeras se sastaju od 21 sat. Madriđani imaju već dvije pobjede u dva prva kola i eventualnom pobjedom zakoračit će u nokaut-fazu Lige prvaka. S druge strane, Portugalci imaju tri boda.