Nogomet
57

Real Madrid u finalu Lige prvaka, čak četiri gola u mreži Bayerna

Klix.ba
(Foto: AFP)
Atraktivnu utakmicu punu prilika odigrali su večeras Bayern Minhen i Real Madrid, a Madriđani su ubjedljivo slavili rezultatom 4:0 i tako se plasirali u finale Lige prvaka. Kraljevski klub je zasluženo slavio protiv branioca trofeja i stekao priliku da se bori za 10. evropsku titulu.

Izabranici Carla Ancelottija već su u prvom susretu na Santiago Bernabeu 23. aprila osigurali pobjedu golom Karima Benzeme, a večeras su je golovima Cristiana Ronalda i Sergija Ramosa na Allianz Areni zacementirali.

Španci su prvaku Evrope zaprijetili od samog početka i prvu veliku šansu imali već u 10. minuti, da bi Sergio Ramos na dobro ubacivanje iz kornera Luke Modrića zatresao mrežu domaćina u 16. minuti susreta.

Samo četiri minute kasnije Neuer je ponovo morao vaditi loptu iz svog gola, a strijelac je još jednom bio neumorni Ramos. Dočekao je centaršut iz slobodnog udarca i glavom poslao loptu uz desnu stativu.

Na 3:0 povisio je Cristiano Ronaldo u 34. minuti kada je, nakon odličnog pasa u šesnaestercu, sam izbio pred golmana i šutirao nisko u lijevi ugao gola. Za ubjedljivo slavlje Portugalac se pobrinuo u 90. minuti sjajnim slobodnim udarcem. Prevario je protivnika tako što je pucao nisko ispod živog zida, te pogodio donji lijevi ugao. Ovim golovima se upisao u historiju postigavši 16 golova u ovoj sezoni Lige prvaka. Skinuo je s trona Messija i Altafinija.

I Bayern je imao svoje prilike u ovom susretu. Ribery u 23. minuti nije dobro šutirao iz teške pozicije, a kasnije je u 60. minuti sjajno driblao na rubu kaznenog prostora, ali je njegov udarac bio slab. Mario Götze je promašio gol u 76. minuti.

Istaknimo i spektakularnu koreografiju domaćih navijača, te početak utakmice uz minutu šutnje za preminule Tita Vilanovu i Vujadina Boškova, a igrači su nosili crni flor oko ruke.

U drugom revanšu polufinala sutra se u Londonu sastaju Chelsea i Atletico Madrid (prvi meč 0:0).

Finalna utakmica Lige prvaka bit će odigrana 24. maja na stadionu Da Luz u Lisabonu.

Liga prvaka, polufinale, uzvratna utakmica:

Bayern Minhen - Real Madrid 0:4 (0:1) (Ramos 16', 20', Ronaldo 34', 90')