Nogomet
131

Real Madrid i Borussia Dortmund izborili polufinale Lige prvaka

Klix.ba
Real Madrid-Galatasaray (Foto: AFP)
Real Madrid-Galatasaray (Foto: AFP)
Real Madrid i Borussia Dortmund prvi su polufinalisti Lige prvaka. Tim iz Madrida, iako je poražen od Galatasaraya s 3:2, prošao je dalje. Dortmund je u posljednjem trenutku s tijesnih 3:2 u fantastičnoj utakmici pobijedio Malagu i plasirao se u polufinale.

Galatasaray - Real Madrid 3-2

Na stadionu Türk Telekom Arena u Istanbulu prvi gol je postignut već u 8. minuti kada je Cristiano Ronaldo nakon sjajne asistencije Samija Khedire, postiže pogodak iz blizine. Bilo je to 1:0 za goste iz Madrida i 10. Ronaldov gol u Ligi prvaka.

U 24. minuti Real je imao novu priliku za gol. Di Marija puca sa 15 metara, ali Galatasarayjev golman uspijeva sačuvati svoju mrežu. Priliku za kontra napad domaćin je imao u 34. minuti kada Inan kreće oštro prema protiviničkom golu, ali Realova odbrana ga zaustavlja.

Do kraja prvog poluvremena Galatasaray je imao još nekoliko prilika za gol, ali na puzu se otišlo s 0:1 za goste. U 49. minuti Inan je šutirao sa više od 20 metara, ali lopta odlazi preko gola.

U 57. minuti dolazi do izjednačenja. Sneijder je dodao Eboueu loptu koji je sa ruba šesnaesterca šutira i pogađa za 1:1.

Borussia-Malaga (Foto: AFP)
Borussia-Malaga (Foto: AFP)
Galatasaray je imao priliku za još jedan gol u 62. minuti kada Evoue dodaje loptu Sneijderu koji je bio na 10 metara od gola, ali ne uspijeva dovesti svoj tim u prednost.

Didier Drogba pokušava zabiti gol dva puta u 66. minuti, ali bezuspješno. No to polazi za rukom njegovom timskom kolegi Sneijderu koji u 71. minuti postiže pogodak i dovodi svoj tim u vodstvo od 2:1.

Minut kasnije Realova mreža se ponovo trese i Drogba povećava vodstvo svog tima na 3:1.

Pokušava to smanjiti Ronaldo u 75. minuti ali bezuspješno. Uspijeva mu to u sudijskoj nadoknadi i Real Madrid poražen s 3:2 prošao je finale.

Dortmund - Malaga 3-2

Iako se očekivalo da Dortmund kao jedina neporažena ekipa do sada povede na svom stadionu, došlo je do iznenađenja u 26. minuti kada je Malaga povela golom Joaquina Sancheza. Bilo je to 1:0 za goste.

No Malagina sreća nije dugo potrajala jer u 40. minuti Dortmundovi igrači dolaze od lopte i sjajnom akcijom izjednačavaju rezultat na 1:1. Strijelac je bio Robert Lewandowski.

U 45. minuti Malaga je imala sjajnu priliku kada Joaquin Sanchez šutira loptu glavom u okvir gola, ali golman spašava i na pauzu se otišlo s 1:1. Po povratku s pauze Lewandowski stiže do mreže i šutira ali njegov udarac je odbranjen.

U 47. minuti Malaga uzvraća. Sanchez je imao sjajnu priliku za gol, ali nije uspio zatresti domaćinovu mrežu. Malaga ponovo napada u 53. minuti. Santana je poslao dugu loptu, Goetze zahvatio volejom, no loše je šutirao i lopta odlazi daleko pored gola.

U 69. minuti Dortmund napada i zatresa Malaginu mrežu, ali sviran je ofsajd. Odmah nakon ovog pokušaja Malaga oštro napada, ali Dortmundov golman uspješno brani Toulalanov udarac.

Goetze je imao sjajnu šansu u 79. minuti kada je došao do lopte pred samim golom, ali njegov šut brani Malagin golman lijevom nogom.

U 82. minuti Malaga se uspijeva izboriti i doći u vodstvo od 2:1. Strijelac je bio Eliseu.

No, sve se mijenja u 92. minuti kada Reus izjednačava za 2:2, a već u narednoj minuti Dortmund dolazi u vodstvo od 3:2 golom Santane čime je osigurao plasman svog tima u polufinale.