Nogomet
29

Real izjednačio rekord španskog fudbala, 39. uzastopna utakmica bez poraza

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
"Petardom" protiv Granade u 17. kolu La Lige Real Madrid je izjednačio rekord španskog fudbala po broju uzastopnih utakmica bez poraza u svim takmičenjima. Niz iznosi 39 utakmica što je do sada, računajući samo španske klubove, uspjelo samo Barceloni.

Aktuelni prvak Evrope i svijeta je ove sezone odigrao 16 utakmica u Primeri, šest u Ligi prvaka, tri u španskom Kupu Kralja, dvije na Svjetskom klupskom prvenstvu i jednu u evropskom Super kupu. Dakle, odigrao je ukupno 28 utakmica, a zabilježio je 21 pobjedu i sedam remija uz ukupnu gol-razliku 86:30.

Galacticosi postižu više od tri gola po meču. Impresivno.

Posljednja je danas stradala Granada koja je na stadionu Santiago Bernabeu poražena rezultatom 5:0.

Posljednji poraz tim Zinedinea Zidanea upisao je 6. aprila 2016. godine kada je poražen rezultatom 2:0 od Wolfsbruga u gostima u okviru prve utakmiec šesnaestine finala Lige prvaka.

Barcelona je u periodu od oktobra 2015. do marta 2016. godine također povezala 39 uzastopnih utakmica bez poraza u svim takmičenjima i do danas bila je jedini španski klub kojem je to pošlo za rukom.

Račnajući najboljih pet liga Evrope, najduži niz bez poraza u svim takmičenjima zabilježio je Juventus u sezoni 2011/12. kada je povezao 43 utakmice bez poraza.

Dobar znak za Real Madrid je taj što je ovo šesti put u historiji kluba da sezonu otvori sa 16 utakmica bez poraza u ligi. Prethodnih pet puta kada je to činio, Real je na kraju osvojio La Ligu.