Statistika na strani Portugalca
0

Real gubio prvenstvo i s većom prednošću, ali Mourinho nikad

Totalsport
Jose Mourinho
Jose Mourinho
Nakon što su Real Madrid i Barcelona odigrali svoje susrete 21. kola španskog nogometnog prvenstva, prednost "kraljevskog kluba" narasla je na velikih sedam bodova. Nedostižno?

Real je na svom Santiago Bernabeuu slavio protiv Zaragoze s 3-1, a Barcelona je peti put ove sezone, izvan svog Nou Campa, remizirala (Villarreal 0-0) te omogućila bijeg Madriđana na sedam bodova prednosti, 18 kola prije kraja prvenstva.

Iako se čini nemoguće da bi Real mogao prokockati takvu prednost on je to već napravio prije manje od 10 godina. U sezoni 2003/2004, kada je trener kluba bio Carlos Queiroz, Real je imao osam bodova prednosti ispred Valencije koja se na kraju prvenstva ipak okitila naslovom. Trener Šišmiša te je godine bio Rafa Benitez.

Međutim, sa Portugalcem Joseom Mourinhom na klupi, Real Madrid je već sada prvak ako je suditi po ne tako dalekoj statističkoj historiji harizmatičnog trenera.

Naime, Mourinho je samo jednom u karijeri "prokockao" mala dva boda prednosti i to u sezoni 2006/2007, kada je bio menadžer Chelseaja. Prošle je godine ispustio prednost od jednog boda koju je imao ispred Barcelone. No, u slučajevima kada je bodovna razlika u bilo kojem trenutku prvenstva porasla na tri i više boda, Mourinho je osvajao naslov prvaka sa svim dosadašnjim timovima koje je vodio (Porto, Chelsea, Inter).

Trener Barcelone Josep Guardiola u lovu je na četvrti uzastopni naslov katalonske ekipe kojoj je samo jednom u historiji kluba to uspjelo (1991-1994). Real Madrid traži svoj prvi naslov od 2008. godine kada je na čelu s Nijemcem Berndom Schusterom to posljednji put ostvario.