Trenutak istine u Primeri
14

Veliki okršaj Barcelone i Real Madrida na Camp Nou

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon pomalo neočekivanih poraza u prvim susretima polufinala nogometne Lige prvaka za Barcelonu i Real Madrid slijedi trenutak istine u španskom prvenstvu, a to je međusobni susret na Camp Nou u subotu s početkom u 20 sati.

Barcelona bi pobjedom stigla na samo bod zaostatka i četiri kola prije kraja učinila završnicu prvenstva dramatičnom, dok bi Real pobjedom pobjegao na sedam bodova prednosti i već mogao slaviti naslov. "Kraljevskom klubu" odgovara i remi nakon kojeg bi razlika ostala na četiri boda.

Uoči utakmice strateg 'Kraljevskog kluba' Jose Mourinho je dodatno naelektrisao atmosferu poručivši kako Barceloni pomažu sudije. "Guardiola je inteligentan i zna kako je došao do toliko pobjeda u raznim takmičenjima. On tačno zna što treba činiti," poručio je u svom stilu Mourinho.

Guardiola se nije želio "upecati" u medijsko prepucavanje, već je poručio kako je ovo utakmice odluke.

"Zna se šta se od nas očekuje kada igramo na Camp Nou. Neće biti lako, no vjerujem kako možemo do pobjede," kazao je Guardiola, dok je bivši sportski direktor katalonskog velikana Txiki Begiristain otkrio jednu zanimljivost.

"Mourinho je bio kandidat za klupu Barcelone kada je 2008. otišao Frank Rijkaard. No, izabrali smo Guardiolu i nismo pogriješili. Pepe je vrhunski stručnjak s kojim smo osvojili 13 trofeja."

Na Camp Nou smatraju kako su u velikoj psihološkoj prednosti pred sutrašnju utakmicu jer su već gotovo odlučenom prvenstvu vratili neizvjesnost.

"Real je imao deset bodova prednosti, a ukoliko pobijedimo imat će samo jedan bod viška. To ih sasvim sigurno čini nervoznim," smatra Xavi, koji je najavio 'opći napad'. "Napadat ćemo više nego ikada. Mi ne možemo mijenjati svoju igru," dodao je veznjak katalonskog sastava.

Leo Messi i društvo dočekuju Real s nizom od 11 uzastopnih pobjeda, te nizom od 54 utakmice bez poraza na svom stadionu. To je drugi najduži niz u historiji kluba. Rekord je 73 domaće utakmice bez poraza zabilježen od 1973. do 1976. Međutim, i Real je u pozitivnoj seriji. Spojio je 18 ligaških susreta bez poraza. Real je na gostovanjima ove sezone zabio 54 gola što ga čini najefikasnijom gostujućom ekipom u ligama "petice".

"Imam osjećaj kako je došao trenutak da Real na Camp Nou odigra sjajnu utakmicu. Siguran sam kako neće izgubiti, a možda dohvati i sva tri boda," smatra legendarni napadač Reala Meksikanac Hugo Sanchez.

Barca će biti oslabljena neigranjem napadača Davida Ville koji je već duže vrijeme izvan stroja, a upitan je i Alexis Sanchez koji se ozlijedio u susretu protiv Chelseaja. No, u ekipu se vraća Gerard Pique. Kod Reala neće biti povrijeđenih Ricarda Carvalha i Lassana Diarre.

Veliki derbi španskog nogometnog prvenstva Barcelona - Real Madrid u brojkama:

9 - broj pobjeda protiv Reala koje je ostvario Pepe Guardiola u 14 El Clasica otkako je 2008. preuzeo Barcu. U zadnjih 14 susreta Real je slavio samo jednom

13 - golova je postigao Lionel Messi u 18 susreta protiv Reala 18 - golova je zabio Alfredo Di Stefano protiv Barcelone, što je rekordni broj na listi "Clasico strijelaca" 18 - broj kartona koliko je sakupio defanzivac Reala Fernando Hierro, "najgrublji" igrač u sudarima Reala i Barce, sakupio je 17 žutih i jedan crveni karton 63 - pogotka je postigao Lionel Messi u svim takmičenjima ove sezone, a njegov najveći suparnik Cristiano Ronaldo je zabio 53 gola 86 - pobjeda ima Real u službenim međusobnim susretima, Barca 85, dok je 46 utakmica završilo bez pobjednika 217 - broj međusobnih susreta Barcelone i Real Madrida 365 - golova je postigao Real u sudarima protiv Barce, dok su Katalonci dali 11 golova manje -Katalonci su u zadnjih sedam ligaških susreta protiv Reala ostvarili šest pobjeda i remi, a otkako je Jose Mourinho u maju 2010. godine preuzeo Real Madrid u deset El Clasica slavio je samo jednom i to u Kupu Kralja.