Nogomet
0

Mourinho nikada nije ispustio tri boda prednosti!

Totalsport
Jose Mourinho (Foto: Reuters)
Jose Mourinho (Foto: Reuters)
Iako su tri boda mala prednost Real Madrida ispred Barcelone nakon tek 12 odigranih utakmica od 38 u španjolskom nogometnom prvenstvu, čini se da je prvenstvo ipak riješeno...

Naime, ako netko zna motivirati svoju momčad nakon što zasjedne na vrh prvenstvene ljestvice onda je to portugalski stručnjak na klupi Real Madrida Jose Mourinho. Portugalac je od osam prvenstava u kojima je vodio neku momčad čak šest puta uzimao naslov prvaka.

"Kada ste na vrhu ne osvrćite se. Samo se brinite o svojim utakmicama i svojim izvedbama", filozofija je Mourinha koji nikada nije ispustio prvenstvo kada je stigao do tri boda prednosti.

Mourinho je u Portugalu trenirajući Porto stigao do dva uzastopna naslova prvaka (2003.-2004.). Istu stvar ponovio je u londonskom Chelseaju gdje je u prve dvije sezone svoje vladavine stigao do dva naslova (2005.-2006.). Posljednja sezona u Londonu nije mu ostala u najboljem pamćenju s obzirom da je morao priznati poraz od Manchester Uniteda. U toj posljednjoj sezoni Chelsea je imao najviše dva boda prednosti ispred Uniteda i na kraju izgubio prvenstvo.

Godine 2008. preuzeo je vođenje talijanskog Intera skojim je u naredne dvije godine osvojio sve što se osvojiti dalo. U drugoj, a ujedno i posljednjoj godini u Interu, Mourinho je uzeo naslov prvaka Italije, talijanski kup i Ligu prvaka.

Rastanak u suzama od Intera i odlazak u Real Madrid značio je novi veliki izazov kojem Mourinhova momčad, barem prošle sezone, nije bila dorasla. Naime, Real Madrid je u prvoj sezoni pod Portugalcem stigao na Camp Nou sa bodom prednosti u prvenstvu, ali ih je tada Barcelona pobijedila s 5-0 i nakon toga odjurila do naslova.

U Engleskoj je Mourinho u posljednjoj sezoni imao dva boda prednosti, prošle je sezone vodeći Real Madrid imao samo bod prednosti u odnosu na drugoplasiranu momčad.

U oba je navrata gubio prvenstva. Međutim, kada bi Portugalac stigao do tri boda prednosti vodeći bilo koju od svojih momčadi tu bi sezonu završavao sa naslovom u rukama.