Žuti motiviran
1.1k

Prosinečki za Klix.ba: S BiH ću napraviti najbolji posao do sada

Piše: O. T.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Novi selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki u izjavi za Klix.ba saopćio je prve impresije nakon vijesti da je na selektorskoj klupi naslijedio Mehmeda Baždarevića.

Prosinečki je na današnjoj sjedinici Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH u utrci za mjesto selektora jednoglasnom odlukom članova Izvršnog odbora NSBiH pobijedio Amara Osima.

"Odlično se osjećam, jer Bosna i Hercegovina ima odličnu reprezentaciju, puno potencijala i prezadovoljan sam što sam izabran za novog selektora. Nadam se da ćemo napraviti i rezultate. Dat ćemo sve od sebe", kazao je Prosinečki na početku razgovora.

Posebno je bio sretan zbog činjenice da je svih 15 članova Izvršnog odbora NSBiH glasalo za njega.

"To je i najvažnija stvar, da postoji podrška saveza, od ljudi koji su čelnici u bh. nogometu", kazao je popularni Žuti.

Naglasio je da ima veliki motiv da sa Zmajevima napravi bolji posao nego u klubovima i reprezentacijama s kojima je ranije sarađivao kao trener, a to su Crvena zvezda, Kayserispor i Azerbejdžan.

"Motiviran sam, jer da nisam, ne bih se ni kandidirao. Motiva neće nedostajati, mnogo sam motiviran da BiH napreduje i da napravimo rezultat, a to je plasman na Euro 2020. godine. Sad i kroz Ligu nacija imamo više šansi. Svjestan sam da BiH ima kvalitetnu reprezentaciju i da zbog toga trebamo izboriti plasman na Euro. Nadam se da ćemo to pokazati. Ima tu i mladih igrača koji dolaze tako da Bosna nema straha za dobar nogomet", rekao je novi selektor BiH.

Prosinečki je poznat kao trener koji preferira napadački nogomet, a tako želi igrati i s reprezentacijom BiH.

"Sigurno da želimo igrati lepršavo, samim tim što imamo takve igrače. Radit ćemo na tome da se, prije svega, prave rezultati, ali i da se igra lijep nogomet", rekao je Prosinečki.

Novi selektor je poručio da će ogromnu pažnju posvetiti domaćem nogometu, a na to je navikao, jer na taj način je radio u reprezentaciji Azerbejdžana.

"Pa jasno, tu nema dvojbe. Ja sam u Azerbejdžan iz tog razloga poveo cijelu porodicu sa sobom. Sigurno ću mnogo vremena provesti gledajući utakmice domaćeg prvenstva", poručio je Prosinečki.

Pomoćnici novom selektoru bit će Gordan Ciprić i Dragan Spasić koje je Prosinečki i želio pored sebe na klupi, zajedno s Elvirom Rahimićem i Kenanom Hasagićem.

Prve ispite na klupi reprezentacije BiH Prosinečki će imati 28. i 31. januara 2018. godine kada će Zmajevi igrati prijateljske utakmice protiv Sjedinjenih Američkih Država i Meksika. Na ovim mečevima će vjerovatno nastupati uglavnom igrači iz BHT Premijer lige BiH, pošto mečevi nisu zakazani u FIFA-inim terminima.

Pred Prosinečkim je zahtjevan zadatak pošto su Zmajevi propustili plasman na posljednja dva velika takmičenja nakon što su 2014. godine nastupili na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, a otežavajuće okolnosti su te što su se od reprezentativne karijere oprostili Vedad Ibišević i Senad Lulić, od igračke karijere Mensur Mujdža te što našu reprezentaciju generalno čeka smjena generacija. Vjerovatno smo vidjeli i posljednji nastup Emira Spahića u dresu Zmajeva.

Novi selektor će voditi reprezentaciju BiH i u novom sistemu kvalifikacija za Euro, a to je Liga nacija koja će, pored klasičnih kvalifikacija, biti jedan od načina da se izbori plasman na smotri najboljih reprezentacija Evrope.