15-0 za Žutog
138

Čelnici NSBiH Prosinečkog izabrali jednoglasnom odlukom, presudilo iskustvo

Piše: E. B.
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Robert Prosinečki je dobio podršku svih 15 članova Izvršnog odbora te je na taj način imenovan za novog selektora BiH, potvrdio je potpredsjednik Nogometnog saveza BiH Milorad Sofrenić.

"Konačno smo danas, poslije niza sastanaka i pregovora s 20 kandidata, jednoglasnom odlukom imenovali Roberta Prosinečkog za selektora. Cilj je plasman na Evropsko prvenstvo i nadam se da smo 'potrefili' s izborom i nadamo se da će reprezentacija ostvariti uspjeh koji nije ostvarila u posljednja dva ciklusa", rekao je Sofrenić i dodao:

"Oba kandidata su pokazala izuzetnu korektnost u pregovorima. Bili smo svjesni da ne možemo mnogo pogriješiti ukoliko bilo kome od njih damo prednost. Osim je imao prednosti zbog poznavanja domaćih igrača, a Prosinečki je slavno nogometno i trenersko ime. Robert je radio u četiri države i stekao veliko ime. Prosinečki je svugdje imao uspjehe i radio je u reprezentaciji, dok Amar nije radio u reprezentaciji i nema internacionalnog iskustva. Ta nijansa je odlučila da s 15 glasova za i nijednim protiv izaberemo Prosinečkog", rekao je Sofrenić.

Što se tiče pomoćnika, Sofrenić je istakao kako će Prosinečki dovesti svoju dvojicu saradnika, dok će dvojica biti "nametnuta".

"Već krajem ovog mjeseca imamo utakmice i hitno moramo potpisati ugovor s Prosinečkim do kraja Eura 2020. godine po istim finansijskim uslovima kao i s Baždarevićem. Prihvatili smo prijedlog da Prosinečki u stručni štab dovede svoje asistente, a uz njih će s njim sarađivati Elvir Rahimić i Kenan Hasagić", rekao je Sofrenić.