Vincent Kompany
0

"Promašaji neće utjecati na Džeku, brzo se prilagođava"

Sarajevo-x.com
Edin Džeko u duelu sa Jamesom Collinsom
Edin Džeko u duelu sa Jamesom Collinsom
Bh. reprezentativac Edin Džeko nakon dvije utakmice u dresu Manchester Cityja još uvijek čeka na svoj prvijenac. Od njega se očekuje da Cityju pomogne uključiti se u borbu za titulu.

Džeko je propustio dobru priliku da izjednači rezultat i donese bod svojoj ekipi na nedjeljnom gostovanju kod Aston Ville, gdje je ekipa Roberta Mancinija poražena rezultatom 1-0. U toj je utakmici debitant Darren Bent pogodio mrežu gostiju.

Odbrambeni igrač Cityja, Vincent Kompany, rekao je da je Džeko usvojio njemački mentalitet tokom četiri godine provedene u Wolfsburgu, tako da neće dozvoliti da promašaji negativno utječu na njega. U utakmici sa Aston Villom, Džeko je imao priliku da spasi svoju ekipu od poraza, ali je njegov udarac glavom završio pored gola. Zicere je promašio i njegov partner u napadu, argentinski napadač Carlos Tevez, koji je propustio odličnu priliku neposredno prije Bentovog gola.

Njegov kolega u timu, defanzivac Kompany, je rekao da će Džeko ubrzo zaboraviti promašaj.

Zaboraviti propuštene prilike

"Edin je dugo igrao u Njemačkoj. Tamo je naučio da treba nastaviti vrijedno trenirati i truditi se", rekao je belgijski reprezentativac, koji je i sam igrao u Bundesligi u dresu Hamburga.

"Neće puno žaliti za propuštenom prilikom. Takve stvari se često događaju. Napadači često promaše, kao što i odbrambeni igrači ne uspiju zaustaviti protivnika koji postigne pogodak. Ukoliko nastavite vrijedno raditi, korak ste bliže savršenom obavljanju svog zadatka", dodao je Kompany.

On je također nakon dolaska u Premiership imao poteškoća sa prilagođavanjem, a sada je među favoritima za osvajanje nagrade za najboljeg igrača Manchester Cityja.

"Kod Edina sam zapazio neke dobre osobine. Brzo se prilagođava. To nije lako, pogotovo u poodmaklom periodu sezone kada se igra punim tempom i kada su utakmice jako važne. Edin je do sada napravio dobre stvari, pružio je dobru igru protiv Wolverhamptona, kao i protiv Aston Ville. Bundesliga je potpuno drugačija od Engleske lige, koja je najjača u Evropi i gdje se igra najbrži fudbal. Ipak, Bundesliga ne zaostaje mnogo", rekao je ovaj igrač Cityja koji se i najviše obradovao Džekinom dolasku u klub.

Šansa za povratak

Kompany je rekao da jedan poraz može ekipu isključiti iz borbe za titulu, ali i da poraz protivnika ponovo daje šansu za povratak, piše portal "Manchester Evening News".

"Mogli smo pobijediti na Villa Parku. Čestitam im na pobjedi, ali utakmica je lako mogla završiti i u našu korist. Sezona je duga, a najvažnije utakmice nam tek dolaze. U svaku utakmicu ulazimo sa uvjerenjem da možemo pobijediti jer znamo da imamo jaku ekipu. U situacijama kada primite gol u pogrešno vrijeme, baš ako u subotu, teško se oporaviti i vratiti u utakmicu", završio je Kompany.