Nogomet
2

Primera: Real petardom ispratio Levante

Totalsport
Cristiano Ronaldo (Foto: AFP)
Cristiano Ronaldo (Foto: AFP)
Nogometaši Real Madrida smanjili su prednost za Barcelonom na vrhu prve španske lige pobjedom 5-1 protiv Levantea u sklopu 30. kola Primere.

Bodovno smanjenje je možda i privremeno, s obzirom da katalonski sastav tek treba odigrati svoju utakmicu protiv Mallorce, a došlo je nakon što su gosti neočekivano poveli na Santiago Bernabeuu.

Michel je doveo Levante u vodstvo u 31. minuti utakmice, nakon što mu se lopta pomalo sretno odbila i prevarila Diega Lopeza. No, vodstvo je trajalo svega osam minuta.

Najprije je u 36. minuti Gonzalo Higuain zabio prekrasan pogodak iz voleja nakon što mu je Xabi Alonso milimetarski tačno asistirao, a svega tri minute kasnije je Brazilac Kaka mirno realizirao jedanaesterac.

Cristiano Ronaldo je započeo utakmicu na klupi za pričuve, a u igru je ušao na početku drugog dijela. Na pogodak je čekao do 84. minute, kada je s otprilike šest-sedam metara, sa sredine kaznenog prostora, mirno matirao Munu. Ronaldu je to bio 80. pogodak u 65. nastupu na Bernabeuu u Primeri, što je prosjek od 1.23 gola po susretu!

Tri minute kasnije Portugalac je bio asistent za Mesuta Özila, koji nakon prizemnog ubačaja klizećim udarcem zabija za 3-1. Svoj "račun" golova Nijemac je dodatno podebljao u 91. minuti, ovoga puta nakon asistencije Angela Di Marije. Spomenimo samo da je Özil u igru ušao u 76. minuti utakmice.

Real je srezao Barceloninu prednost na 10 bodova, no, kako smo već rekli, možda samo privremeno.

Primera, 30. kolo:

Real Sociedad - Malaga 4-2 (Vela 21, De la Bella 24, Grizemann 30, Martinez 51 / Morales 43, Santa Cruz 70) Real Madrid - Levante 5-1 (Higuain 36, Kaka 39, Cristiano Ronaldo 83, Özil 87, 90+1 / Michel 31) Deportivo - Zaragoza (kasnije) Barcelona - Mallorca (kasnije)

Redoslijed: 1. Barcelona 75 (-1), 2. Real Madrid 65, 3. Atletico Madrid 61 (-1), 4. Real Sociedad 51, 5. Malaga 47...