Nogomet
25

Primera: Barcelona na krilima Messija i linijskog sudije do tri boda

Totalsport
Nogometaši Barcelone slavili su u sklopu 23. kola prve španske lige u gostima kod Seville s 3-1, te sada zajedno s Real Madridom i Atleticom tvore vodeći trojac Primere.

Katalonci su na Sanchez Pizjuanu kreirali preokret, nakon što je Sevilla povela u 15. minuti preko Alberta Morena. Ivan Rakitić je prošao po desnoj strani šesnaesterca, gotovo do gol-aut linije, gurnuo je povratnu loptu prema sredini, a nakon što je ista prošla veliki broj igrača došla je do Morena koji ju je potom, uz pomoć gostujućeg stopera Bartre, zakucao u mrežu za 1-0.

Vodstvo domaćina trajalo je 19 minuta, kada je načinjena katastrofalna sudijska greška, koja je vjerovatno usmjerila ostatak utakmice. Slobodan udarac s nekih 35 metara izvodio je Messi, a loptu je nabacio na nekih pet metara domaćeg šesnaesterca. Međutim, u trenutku ubacivanja Gerard Pique i strijelac Alexis Sanchez bili su u nedozvoljenoj poziciji za barem jedan metar i to je pomoćnik glavnog sudije morao vidjeti, no nije.

Tu se Sevillina igra raspala, a preokret je već do poluvremena dovršio Lionel Messi sjajnim udarcem s ruba kaznenog prostora, nakon što ga je loptom poslužio Pedro. Messi je još jednom s ruba šesnaesterca pogodio i u nastavku utakmice, čime je samo potvrdio pobjedu svog sastava. Ovoga je puta gađao suprotan ugao (desni golmanov).

Barcelona nakon nepotpunog 23. kola ima 57 bodova, baš kao i dva madridska sastava - Real i Atletico.

Spomenimo da su prethodno ovoj utakmici odigrane još tri, u kojima je jedino Osasuna upisala pobjedu. Osasuna je kao domaćin slavila protiv Getafea s 2-0, dok su Valladolid i Elche (2-2), odnosno Real Sociedad i Levante (0-0) podijelili bodove.

Primera, 23. kolo:

Osasuna – Getafe 2-0 (Oriol Riera 6, Roberto Torres 88) Valladolid – Elche 2-2 (Osorio 71, 78 / Coro 34, Manu del Moral 66) Real Sociedad – Levante 0-0 Sevilla – Barcelona 1-3 (Moreno 15 / Sanchez 34, Messi 44, 56)