Trenerska legenda
78

Prije godinu dana preminuo je Ćiro Blažević, selektor koji je stvorio najuspješniju generaciju Zmajeva

E. B.
Miroslav Ćiro Blažević iz vremena dok je vodio Zmajeve (Foto: EPA-EFE)
Miroslav Ćiro Blažević iz vremena dok je vodio Zmajeve (Foto: EPA-EFE)
Prije godinu dana u Zagrebu je u 88. godini preminuo Miroslav Ćiro Blažević, nekadašnji selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.
Trener svih trenera, kako je glasio njegov nadimak kojeg je dobio nakon osvajanja bronze sa Hrvatskom na Svjetskom prvenstvu 1998. godine, je rođen 10. februara 1935. godine u Travniku.

U igračkoj karijeri, koja je prema njegovom sopstvenom priznanju bila prosječna, nastupao je za Travnik, zagrebačke Dinamo i Lokomotivu, Sarajevo, Rijeku, te švicarske Sion i Moutier.

Kao 33-godišnjak je 1968. godine postao trener švicarskog Veveyja, a već nakon dvije sezone dolazi do prvog od 11 trofeja u trenerskoj karijeri - osvajača 1. lige Švicarske.

Svoju punu afirmaciju i priznanje za svoj rad stekao je na kraju sezone 1981/1982 kada je donio titulu Dinamu nakon 24 godine čekanja, kasnije će se pokazati i posljednju u Jugoslaviji.

Poseban trag ostavio je u bosanskohercegovačkom nogometu vodeći našu reprezentaciju od jula 2008. do decembra 2009. godine, a Zmajeve je doveo do baraža za Svjetsko prvenstvo u kojem su ispali od Portugala.

Mnogi smatraju da je upravo Ćiro udario istinske temelje reprezentaciji na čelu s novom zvijezdom Edinom Džekom koja je četiri godine kasnije izborila prvi, i za sada jedini, plasman na smotru najboljih selekcija svijeta pod vodstvom Safeta Sušića.

U njegovoj tadašnjoj ekipi igrali su Hasagić, Nadarević, Jahić, Spahić, Salihović, Rahimić, Muratović, Misimović, Ibričić, Ibišević, Džeko, Pandža, Bajramović, Pjanić, Medunjanin...

Ćiro je reprezentaciju BiH vodio na ukupno 17 utakmica. Ostvario je osam pobjeda, dva neriješena rezultata i sedam poraza uz gol-razliku 34:24.

Ćiro će ostati zauvijek upamćen, ne samo po rezultatima, već i po pristupu trenerskom poslu, specifičnom slatkorječivom odnosu sa novinarima, izjavama u kojima se nije libio ni opsovati, te načinom na koji je "galvanizirao" nogometaše koji su bili spremni učiniti sve za njega i saigrače na terenu.

Blaževiću je prvi put karcinom dijagnosticiran 2011. godine. Dva puta ga je pobijedio, ali se treći put vratio i nakon duge bolesti sa njim Blažević je izgubio najveću životnu bitku u Zagrebu 8. februara 2023. godine.

Sahranjen je 15. februara u Aleji velikana na zagrebačkom Mirogoju.