Nogomet
90

Prije 21 godinu u Genku se počela stvarati bh. nogometna reprezentacija

Piše: Edin Isanović
Na današnji dan, prije tačno 21 godinu, bh. nogometna reprezentacija odigrala je vjerovatno svoju prvu utakmicu. Bio je to humanitarni meč između Humanih zvijezda BiH i Genka, a odigrana je 9. marta 1993. godine na Cristal Areni.
Igrači rasuti po Evropi i svijetu počeli su se okupljati kako bi predstavili svoju zemlju koja je u to vrijeme bila u ratu. Neki su imali iskustva iz reprezentacije Jugoslavije, no sa bh. grbom to je bilo nešto posebno.

Kapiten Slišković, Jozić, Baljić, Hadžibegić, Jurić, Škoro, Lugušić, Baždarević… učestvovali su u formiranju bh. državnog tima.

Legendarni Baka Slišković nosio kapitensku traku

Organizator ovih utakmica bio je Informativni centar BiH iz Düsseldorfa, uz saglasnost NSBiH. Sav prihod bio je namijenjen za pomoć BiH. FIFA je dala saglasnost za nastupe. Iako rezultat nije bitan važno je napomenuti da smo tada trijumfovali u Genku, bilo je 4:2.

Boje BiH u tim teškim trenucima branili su: Enver Lugušić, Merdan Ibrahimović, Anto Jakovljević, Mirsad Baljić (FC Zurich), Refik Šabanadžović (PAOK Atina), Suad Katana (Genk), Faruk Hadžibegić (Sochaux), Davor Jozić (Chezena), Mehmed Baždarević (Sochaux), Demir Hotić (Kaiserslautern), Blaž Slišković (Pescara - kapiten), Safet Sušić (PSG), Haris Škoro (FC Zurich), Semir Tuce (FCLuzern), Meho Kodro (Real Sociedad) Predrag Jurić (Atletic Marabella), Husref Musemić, (Twente), Senad Merdanović, Mirza Kapetanović, Ismet Mulabdić (Šibenik), Ibrahim Duro (Šibenik) i Edim Hadžialagić.

"Kada sam dobio poziv da odigram ove humanitarne utakmice niti jednoga trenutka se nisam dvoumio. BiH je moja domovina, druge nemam, pa je bilo logično da dođem u Njemačku. To su uistinu bile prve utakmice naše selekcije sa bh. grbom. Velika je čast biti kapiten sastava, pogotovo nacionalnog. Dao sam sve od sebe da svoju zemlju promovišem kako treba", izjavio je u jednom od intervju za Klix.ba legendarni Baka Slišković.

Baždarević: Momenti koji se ne smiju zaboraviti

I Mehmed Baždarević nedavno je u jednom od intervju za naš portal spomenuo ovaj meč.

 Blaž Slišković, prvi kapiten bh. reprezentacije
Blaž Slišković, prvi kapiten bh. reprezentacije

"Imali smo sjajne igrače, ali je bilo teško igrati. Učinili smo ono što bi svaki nogometni patriota uradio. Bili su to veliki momenti koji se ne smiju zaboraviti. To je bilo stvaranje bh. reprezentacije. Nakon toga su došle prve zvanične pripreme, mislim u Velikoj Kladuši. Tada sam sa Smajićem i Konjićem zalutao i našao se u minskom polju. Teško je zaboraviti. Baka je bio prvi kapiten općenito, a ja sam bio prvi kapiten reprezentacije na prvoj zvaničnoj kvalifikacionoj utakmici", kazao je popularni Meša.

U istom sastavu bh. reprezentacija odigrala je 22. marta meč protiv Kaiserslauterna u Koblenzu. Kasnije je naša državna selekcija učestvovala na Mediteranskim igrama u Francuskoj. To je bilo u julu 1993. godine.

Prvi dvoboj odigran je protiv Alžira, a prva zvanična utakmica odigrana je sa Albanijom 1995. godine na gostujućem terenu. Nova država na evropskoj karti, bez imena i rejtinga, ali sa kvalitetnim igračim kadrom bila je željna afirmacije.

Kao što je poznato, Zmajevi su se u oktobru 2013. godine po prvi put plasirali na veliko takmičenje – Svjetsko prventsvo u nogometu. Put do Brazila bio je trnovit.