Nogomet
164

Prije 18 godina reprezentacija BiH odigrala prvu zvaničnu domaću utakmicu

Piše: D. Brkić
Proteklo je 18 godina otkako je nogometna reprezentacija BiH odigrala svoju prvu zvaničnu utakmicu na domaćem terenu. Protivnik na stadionu Bilino Polje u Zenici bila je reprezentacija Albanije, koja je 30. novembra 1995. godine u Tirani ugostila reprezentaciju BiH i golovima Šendra i Dobija ostvarila pobjedu od 2:0.

Naš NSBiH dugo je čekao na odobrenje FIFA-e za igranje zvanične prijateljske utakmice na domaćem terenu. Nakon što je okončan krvavi rat, FIFA je dozvolila reprezentaciji BiH da ugosti Albaniju.

Sada već historijski susret odigran je 24. aprila 1996. godine na Bilinom Polju, a naši reprezentativci su na okupljanje stigli iz različitih dijelova svijeta. Upravo dolazak u ratom poharanu domovinu bio je najteži mogući zadatak za tadašnje izabranike selektora Fuada Muzurovića.

Utakmica koja je bila više od igre okončana je bez pogodaka, a iste godine naš tim je u Kalamati odigrao prvu zvaničnu kvalifikacionu utakmicu sa Grčkom, koju smo izgublili rezultatom 3:0 (1. septembar 1996.).

Od Albanije na Bilinom Polju do danas proteklo je 18 godina. Naš reprezentativni tim je "punoljetan", a Papetovi Zmajevi su prvi put u historiji izborili plasman na Mundijal koji počinje u junu ove godine.

Ipak, 18 godina poslije prve zvanične utakmice na domaćem terenu ne smijemo zaboraviti igrače i trenere, te vodstvo saveza koje su udarili temelje reprezentacije BiH.

U istorijskoj utakmici na Bilinom Polju 24. aprila 1996. godine boje BiH branili su: Omerović, Varešanović (Musić), Begić, Konjić, Katana, Hibić (Sušić), Jozić, Demirović (Dadić), Kodro (Stupac), Hrnjić (Šabić), Baljić (Bradarić). Selektor je bio Fuad Muzurović, njegov prvi asistent Mustafa Hukić. Nažalost među živima više nisu Suvad Katana i Mustafa Hukić.