Nogomet
32

Sjećanje na 22. mart: Grčka pala u Zenici, Misimović asistirao, a Džeko pogađao

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Prije tačno godinu dana bh. nogometna reprezentacija pobijedila je Grčku u Zenici rezultatom 3:1. Izabranici Safeta Sušića nakon osvajanja tri boda protiv Helena zauzeli su prvo mjesto koje su kasnije držali do kraja kvalifikacija. Bila je to jedna od najboljih partija Zmajeva u historiji. Također, i 22. marta 1993. godine odigrana je humanitarna utakmica između Humanih zvijezda BiH i Kaiserslauterna.

Dvostruki strijelac u sudaru sa Grcima bio je Edin Džeko koji je pogađao u 29. i 53. minuti, a jednom je poentirao Ibišević u 44. minuti. Gol za goste djelo je Gekasa koji je matirao Begovića u posljednjim trenucima meča.

Veliko slavlje na ulicama bh. gradova

Utakmica je ostala upamćena po sjajnim asistencijama Zvjezdana Misimovića za napadača Manchester Cityja. Podsjetili su na najljepše dane kada su sa Wolfsburgom dotakli vrh u Bundesligi.

Nakon ove pobjede navijači širom naše države slavili su na ulicama. Tada su pristalice bh. državnog tima imali samo jednu želju - plasman na Mundijal u Brazil. Stručni štab i igrači kasnije su uspjeli doći do željenog cilja. Junak trijumfa nad evropskim prvacima iz 2004. godine Edin Džeko bio je oduševljen nakon ovog dvoboja.

"Ne znam kada je neko Grcima dao tri gola. Odigrali smo fantastično“, kazao je tada Džeko.

Podsjetimo, Zmajevi su kvalifikacije završili na prvom mjestu sa 25 osvojenih bodova. Isto toliko imali su i Grci, ali su izabranici Safeta Sušića bili bolji u međusobnom omjeru. I ukupna gol razlika bila je na strani Zmajeva.

Selektor Sušić učestvovao u stvaranju bh. reprezentacije

Također, ovaj datum važan je i iz razloga što je 22. marta 1993. godine odigrana humanitarna utakmica između Humanih zvijezda BiH i Kaiserslauterna.

Inače, meč je odigran u Koblenzu. To je bila druga utakmica Humanih zvijezda BiH, dok je prva odigrana je 9. marta 1993. godine u Genku, o čemu je naš portal već pisao.

Tada je aktuelni selektor Safet Sušić nastupao za bh. tim. Već je bio okončao fudbalsku karijeru, ali je ipak odlučio ponovo obuti kopačke i pomoći sunarodnjacima koji su tih godina patili.

Faruk Hadžibegić i Safet Sušić (Foto: Arhiv)
Faruk Hadžibegić i Safet Sušić (Foto: Arhiv)

Igrači rasuti po Evropi i svijetu počeli su se skupljati kako bi predstavili svoju zemlju koja je u to vrijeme bila u ratu. Nova država na evropskoj karti, bez imena i rejtinga, ali sa kvalitetnim igračim kadrom bila je željna afirmacije.

Neki su imali iskustva iz reprezentacije Jugoslavije, no sa bh. grbom to je bilo nešto posebno.